Share
Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia

Despre mănăstirea de la Rohia a auzit multă lume, dar puțini sunt cei care știu că acolo este o icoană făcătoare de minuni. Și nu sunt doar vorbe în vânt. Foarte multe persoane care vin și se roagă la această icoană spun că necazurile lor au încetat, sau că dorința pentru care s-au rugat s-a îndeplinit.

Prima minune pe care  a făcut-o icoana a fost la un an după ce a fost sfințită, când a scăpat abia ușor atinsă dintr-un incendiu. Toată încadratura din lemn a ars, iar icoana a fost găsită în jar. De asemenea alte întâmplări de neînţeles au avut loc în perioada comunismului, când securiştii încercau fără succes să închidă biserica.

De exemplu, în 1959, prin decretul 410 au fost dați afară din mănăstire toți călugării. A rămas atunci doar Înalt Preasfinţitul Iustianian, cu doi vieţuiori.

Securișii nu au reușit să închidă mănăstirea

Securitatea a vrut să închidă mănstirea, motiv pentru care veneau mereu câțiva securiști aici și cereau cheia de la stareț, cu intenția de a închide lăcașul de cult.

Dar starețul le spunea că a lăsat chela la icoana Maicii Domnului și le indica să meargă să o ia de acolo. În mod neînțeles, niciodată, niciunul nu a vrut să facă asta. Așa a tot fost amânată închiderea mănăstirii unde și-a petrecut ultimii ani din viață Nicoale Steinhardt.

Chilia în care a locuit părintele în perioada 1980 – 1989, ca monah al Mănăstirii Rohia, a fost amenajată ca un mic muzeu unde se păstrează lucrurile lui personale: manuscrise, cărţi, icoane, tablouri, precum şi mobilierul.

De asemenea, în muzeul mănăstirii poate fi văzută o colecţie impresionantă de carte veche, unele volume chiar de la 1600. Biblioteca are un fond de peste 40.000 de volume, cărţi de cult, reviste teologice şi laice, literatură teologică, universală şi română, istorie, filosofie dar şi alte domenii.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu