Share
În această duminică: PS Iustin a slujit la Catedrala Episcopală din Baia Mare

În această duminică: PS Iustin a slujit la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Duminică, 27 noiembrie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Suntem în cea de-a doua duminică a Postului Naşterii Domnului, post de bucurie, un post de pregătire pentru praznicul venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, în care suntem rugaţi să împreunăm această lucrare duhovnicească cu înmulţirea rugăciunii şi cu fapta bună. Sfânta Evanghelie de astăzi ne prezintă problemele existenţiale ale vieţii unui tânăr. Şi anume, care sunt priorităţile vieţii? Tânărul din Evanghelia de astăzi era educat, era din înalta societate, cu un rang înalt, şi peste toate acestea era şi bogat. Capitalul lui cel mai de preţ era tinereţea, cu preocupările şi întrebările ei. Le avea pe toate, însă îi lipsea ceva. Avea o nelinişte interioară şi a cerut Bunului Învăţător, adică Mântuitorului, Învăţătorul cel Veşnic, să-i descifreze care este răspunsul la neliniştea lui.

El căuta Împărăţia Cerurilor, însă n-a avut problemele aşezate pe priorităţi în viaţa lui, deoarece, când Mântuitorul i-a spus că-i mai lipseşte o virtute ca să intre cu adevărat în Împărăţie, să meargă să vândă tot ce are şi să împartă săracilor şi să-L urmeze pe Hristos, acest lucru nu l-a putut face. Deci, tinerii sunt chemaţi să prioritizeze, să îşi rânduiască viaţa în aşa fel, încât preocupările pământeşti, preocupările vitale şi necesare ale vieţii, pregătirea, profesia, viaţa şi statutul ei social să fie o stare de permanenţă, iar sufletul şi veşnicia, viaţa de dincolo, să fie o stare de veghe neîncetată, pentru că sufletul este cel mai de preţ. Despre aceasta este pericopa evanghelică de astăzi şi noi Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că suntem la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, după ce din primăvară în vară, până în toamna târziu, suntem în teritoriu, la chemarea preoţilor, la hramurile mănăstirilor, la evenimentele bisericeşti.

Iată-ne în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, spre bucuria credincioşilor şi a slujitorilor de aici. Credincioşii sunt lipsiţi de prezenţa şi slujirea noastră pe parcursul întregului an. Suntem doar la Paşti, la Crăciun, la Rusalii, în Postul Crăciunului şi în Postul Mare mai frecvent prezenţi cu ei şi ne bucurăm să fim împreună. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a specificat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Ca de fiecare dată, tinerii din Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM) l-au primit pe Preasfinţitul Părinte Iustin cu multă bucurie şi recunoştinţă pentru că se află în mijlocul lor şi al credincioşilor.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Ierom. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru disciplina Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, Pr. Marcel Donca, din Parohia Vicea, Protopopiatul Chioar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vasile Petru Bud şi Diac. Vlad Nechita.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre, dirijorul titular, începând de azi.

Numărul credincioşilor a fost atât de mare, cât la un praznic împărătesc.

La final, Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit emeritului profesor de muzică Ion Săcăleanu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” ca o recunoaştere a întregii activităţi artistice şi a înfiinţării Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”, împreună cu Mănăstirea Rohia şi prietenii şi colegii marelui om de cultură, precum şi a faptului că a fost primul ei secretar ani la rând şi a participat la activităţile ei ani la rând.

Azi, Fundaţia „N. Steinhardt” desfăşoară o activitate prodigioasă, cunoscută la nivel naţional, între care se înscrie editarea operei complete a marelui eseist şi om de cultură. De asemenea, soţia sa, dr. Ioana Mailatescu Săcăleanu, care îi este alături, a fost distinsă cu Medalia „Nicolae Steinhardt”, pentru întreaga sa activitate culturală şi medicală, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu