Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 13 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 13 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 14 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 18 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 19 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
În această duminică: PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Cernești (FOTO)
Duminică, 5 iunie, a VII-a după Sfintele Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Cerneşti, Protopopiatul Lăpuş, unde a binecuvântat noua capelă de cimitir, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură.
Binecuvântarea capelei de cimitir
După primirea cu mare bucurie a importantului oaspete, înaintea căruia au venit, cu pâine şi sare, părintele paroh Vasile Tuns, Mircea Deac, primarul comunei, un mare număr de tineri şi tinere şi membri ai Consiliului Parohial, întâmpinarea după tipic a Ierarhului, cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Crucea, şi înveşmântarea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat capela de cimitir „Învierea lui Lazăr” din Parohia Cerneşti, construită recent, şi a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenți.
„Construirea capelei de cimitir este un act de cultură creştină şi de respect faţă de cei adormiţi. Nu este potrivit să mai facem prohodirea celor adormiţi în ograda casei unde a vieţuit. De acolo pleacă cel adormit pe ultimul drum la biserică sau la capela de cimitir şi apoi în locul de veci. În ograda noastră există lucruri care nu sunt sacre, iar trupul celui adormit are un mare grad de sacralitate şi trebuie aşezat cu mare cinste într-un loc anume. Vă felicităm pentru această frumoasă realizare, Parohia în parteneriat cu Primăria, şi sunteţi printre localităţile de cinste în acest demers. În 2020 am pornit acest proiect intitulat „Nicio comunitate parohială fără o capelă mortuară”. Toate comunităţile trebuie să aibă capelă”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Sfânta Liturghie srhierească
După binecuvântarea capelei de cimitir, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă amplasată în curtea bisericii, la care au participat un mare număr de credincioşi.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii Rohia, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Vasile Tuns, paroh, Pr. Viorel Mada din Ciuzbaia, pensionar, Pr. Ciprian Bud din Fânaţe, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiş, Pr. Mădălin Fangli din Trestia, Pr. Aurelian Tira din Inău, Pr. Ioan Pălincaş din Măgureni, Pr. Ioan Sălniceanu din Brebeni, Pr. Alin Erdei din Şindreşti, Pr. Ioan Burzo din Vad, Pr. Ioan Nechita din Ruşor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial și Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Vlad Verdeş, Arhid. Teodosie Bud, precum şi Maria Ioana Gheduţiu, elevă în clasa a VI-a, din Târgu Lăpuş.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la semnificaţia şi importanţa Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din 325, despre Evanghelia duminicii, despre Rugăciunea lui Iisus, de la Ioan XVII, 1-13.
„Duminica aceasta, închinată Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, este, de fapt, o confirmare a profeţiei Mântuitorului că va întemeia Biserica Sa şi porţile iadului nu o vor birui, pentru că 300 de ani, până la Sinodul I Ecumenic, Biserica a trăit în catacombe, adică sub pământ, şi împăraţii de la Roma, cezarii, care pretindeau închinare în faţa lor, pentru că se considerau zei, au persecutat Biserica la toate nivelurile. Apostolii Înşişi au suferit şi au murit de moarte martirică şi apoi toţi păstorii Bisericii au mărturisit pe Hristos că este Fiul Dumnezeului Celui Viu, că a pătimit, a murit şi a Înviat a treia zi şi S-a Înălţat la Ceruri, de unde iarăşi va să vină cu slavă. Şi pentru acest adevăr au pătimit, unii au fost cumplit chinuiţi, alţii chiar şi-au dat viaţa, numindu-se mucenici.
Pericopa evanghelică ce se citeşte în această zi este luată de la Sfântul Evanghelist Ioan şi vorbşte tocmai despre acest lucru. Este vorba despre Rugăciunea Arhierească sau de despărţire a Mântuitorului, cuvântarea de despărţire a Mântuitorului, rostită în Joia Sfintelor Pătimiri, în Săptămâna Patimilor, în foişor, acolo unde Mântuitorul a mâncat ultimele paşti înainte de proces, de judecare şi de condamnare la moarte şi Răstignire şi moarte pe Cruce. Le dă ultimele sfaturi Apostolilor şi le spune ce se va întâmpla după ce se va Înălţa la cer, că le va trimite pe Duhul Cel Sfânt, Care le va reaminti toate şi le desluşeşte lucrarea lor în lume. Apoi se roagă pentru unitatea între Apostoli şi pentru unitatea Bisericii.”
Distincţii
Pentru lucrările la casa parohială, locuită până în prezent, dar nelocuită înainte, pentru construirea capelei de cimitir şi pentru lucrările de înnoire a bisericii, preotul paroh Vasile Tuns a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu dreptul de a purta bederniţă.
Diplomele Anului Omagial au fost înmânate Consiliului Parohial, fostului primar Marcel Gârda, lui Sebastian Gherghel, Andrei Marc, Sorin Coteanu, Ing. Alex Mureşan, Fam. Alexandru şi Liliana Bota, Fam. Gheorghe şi Silvia Oprea, Ing. Ovidiu Bota.
Părintele Vasile Tuns a mulţumit Preasfinţitului Părinte Iustin, oaspeţilor de onoare, tuturor preoţilor şi credincioşilor şi a dăruit Întâistătătorului Eparhiei, din partea credincioşilor, o icoană a Sfântului Vasile cel Mare şi un coş cu flori.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop a vorbit credincioşilor despre experienţa dobândită în pelerinajul din SUA şi Canada, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.