Várvédő Zsolt: Mulțumită artiștilor băimăreni, sunt omul care sunt - 9 minute în urmă
Festivalul folcloric „Joc de pe Cosău” va avea loc în Sârbi în a treia zi de Paști - 2 ore în urmă
Jocuri pierdute din copilăria generației cu cheia la gât - 4 ore în urmă
O poveste dureroasă, cu final fericit - 6 ore în urmă
Memorialul Sighet a primit vizita artiștilor vizuali Aurel Vlad și Cătălin Bădărau - 6 ore în urmă
Doi profesori excepționali ai Colegiului Național „Vasile Lucaciu”, membri în Comisia Centrală a Olimpiadei Naționale de Matematică - 7 ore în urmă
Strigăt de ajutor: O fetiță de 7 ani, elevă a Școlii „Vasile Alecsandri” Baia Mare, are nevoie de ajutor - 7 ore în urmă
Vom avea două dezbateri prezidențiale la Palatul Cotroceni pe 28 și 29 aprilie - 8 ore în urmă
Meșterul popular Liliana Ghilvacs a lansat priceasna „Omule, într-această lume” - 8 ore în urmă
Eleva Mihaela-Roxana Tohat de la Liceul „Grigore C. Moisil” Târgu Lăpuș s-a calificat la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă - 8 ore în urmă
Intrăm în Săptămâna Patimilor; Care este semnificația fiecărei zile
În timpul Săptămânii Patimilor ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică. În această săptămână, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc.
Cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii, Săptămâna Sfintelor Pătimiri, sau Săptămâna Mare, este perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare, inclusiv. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile, slujba Deniei fiind utrenia din ziua următoare, care se săvârșește în ajun, seara. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul vdenie şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă, potrivit basilica.ro.
Astfel, conform Sinaxarului din Triod, în fiecare zi din Săptămâna Mare ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului:
- Sfânta și Marea Luni – ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.
- Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.
- Sfânta și Marea Miercuri – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.
- Sfânta și Marea Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
- Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
- Sfânta și Marea Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.
„Cu săvârșirea primei Denii din săptămâna Sfintelor Pătimiri, suntem și noi împreună–călători cu Domnul nostru Iisus Hristos pe acest drum al Golgotei, care se va sfârși, în cele din urmă, cu răstignirea Fiului lui Dumnezeu, pentru noi și pentru mântuirea noastră. Să Îl însoțim pe Mântuitorul, înmiresămându-ne cămara sufletului nostru cu parfumul duhovnicesc al sfintelor slujbe și cu îmbrăcăminte de taină, primind în întreaga noastră ființă, pe Hristos, Cel Răstignit și Înviat!”, spune pr. Adrian Dobreanu.