Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Învierea Domnului prăznuită la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare (FOTO)
În dangăt de clopote şi de toacă, Slujba Învierii Domnului a început în interiorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la ora 24:00, unde Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oferit Sfânta Lumină tuturor credincioşilor.
Preasfinţitul Părinte Iustin, însoţit de soborul slujitor, de diaconi, cântăreți şi teologi, a ieşit pe esplanada Catedralei, unde a oficiat Slujba Învierii, după ce întreg soborul şi credincioşii au înconjurat sfântul lăcaș de închinare.
Soborul a fost însoţit de tineri din oraş şi din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene, cu icoane, ripide şi cu torţe aprinse.
Sluba Învierii s-a desfăşurat pe esplanada din faţa Catedralei, iar răspunsurile au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran. O mare de lumini aprinse i-a însoţit în ploaie pe credincioşi, formând o atmosferă feerică, produsă de marea bucurie a Învierii Domnului.
După Slujba Învierii, soborul a coborât în biserica din subsolul Catedralei Episcopale, unde a început Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paşti, oficiată, în continuare, de întreg soborul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.
Între părinții slujitori s-a aflat şi Pr. Dr. Adrian Roşca, băimărean, medic la Spitalul de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti, unde lucrează de foarte mulţi ani.
În timpul Sfintei Liturghii, la momentul consacrat, un foarte mare număr de credincioşi s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, aproape toţi aceştia fiind din acei care nu au mâncat nici nu au băut nimic din seara Sfintei şi Marii Joi. An de an, numărul acestora este tot mai mare şi continuă acest obicei creştinesc străvechi ortodox.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, iar la priceasnă a cântat cunoscuta interpretă Maria Mihali, care, de mică, a crescut pe lângă copiii acestui sfânt locaş şi a luat parte la toate activităţile pe care tinerii le desfăşurau, iar acum, de fiecare dată când revine acasă este prezentă la activitatea Catedralei.
Un obicei încetăţenit în această parte de ţară este ca în ziua de Paşti să fie binecuvântate coşurile cu bucate şi stropite
cu aghismă.
Rugăciunea de binecuvântare a fost citită de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, iar stropirea cu aghiasmă a fost făcută de părintele arhimandrit Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”. Ostenitorii Catedralei Episcopale au oferit credincioşilor în jur de 7.000 pahare de pâine sfinţită cu vin, binecuvântate, pe care credincioşii o iau dimineaţa pe nemâncate, informează Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-online.
Duminică, 2 mai 2021, de la ora 12:00, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat Slujba celei de „A doua Învieri” sau Vecernia din prima zi de Paşti în prezenţa unui număr mare de credincioşi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de părinții slujitori ai lăcașului de închinare.
Răspunsurile la strană au fost date de cântăreţii catedralei și diaconi între care amintim pe Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Diac. Lucian Burnar, Diac. Mircea Valeriu Vana, Diac. Petru Vasile Bud, Ionuț Hotico și Marius Bilț.
În timpul acestei slujbe s-a citit pericopa evanghelică în mai multe limbi, după numărul preoților care au slujit în sobor.
„Această slujbă este una specială, pentru că se citeşte o pericopă evanghelică foarte importantă, cea de la Sfântul Evanghelist Ioan, care relatează prima întâlnire a Mântuitorului cu ucenicii Lui, după Înviere. Noi ştim că Mântuitorul, înviind a treia zi, s-a arătat în zori mironosițelor femei, care, pline de evlavie, de multă emoţie, iubire au înţeles că trebuiau să-I dea cinstea pe care a dăruit-o şi iubirea pe care I-au arătat-o să I-o dăruiască în zorii zilei de duminică, mergând cu mirul ca să ungă Trupul lui Hristos. Sfântul Evanghelist ne precizează faptul că, atunci când au ajuns la mormânt, le-a întâmpinat un înger, care a zis: căutaţi pe Iisus cel Răstignit? Nu este aici. A Înviat, precum v-am spus. Aduceţi-vă aminte! Iată locul unde a fost pus!”. Mai departe Preasfinția Sa a explicat credincioșilor despre ceea ce s-a mai petrecut în această zi importantă, despre întâlnirea Mântuitorului cu Sfinţii Apostoli, sfinţirea lor şi încredinţarea succesiunii apostolice.