Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 57 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 58 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
ÎPS Andrei a împlinit 75 de ani; Mesajul de felicitare al ierarhilor Maramureșului și Sătmarului
Azi, 24 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului împlinește 75 de ani.
Cu aceasta ocazie, ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului i-au trimis un mesaj de suflet și de felicitare:
Înaltpreasfinției Sale,
Înaltpreasfințitului Părinte ANDREI,
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului
Înaltpreasfinția Voastră,
Aniversarea zilei de naștere, prilejuiește fiecăruia dintre noi, cei care am fost chemați să slujim Biserica lui Hristos, un sfânt popas de aducere aminte și de dulce nostalgie după copilăria pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o cu atâta înțelepciune și înainte știință în casa părinților noștri, în satul și ținutul unde El a hotărât să venim în lumea aceasta văzută și minunată.
Cele mai importante două zile din viața noastră sunt de departe: ziua în care am venit pe lume ca dar al lui Dumnezeu, ca bucurie și împlinire a părinților noștri, și a doua, cea mai importantă zi, este cea în care aflăm de ce am venit pe lume. Adică ce misiune avem și care sunt planul și taina lui Dumnezeu cu noi!
La ceas și popas aniversar, la împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani, înălțăm rugăciuni către Atotmilostivul Dumnezeu, să Vă dăruiască pe mai departe, înțelepciunea, blândețea, răbdarea și echilibrul pe care le-ați avut ca Episcop și Arhiepiscop al Alba Iuliei, timp de 20 de ani, și le-ați cultivat, sporit și arătat apoi în demnitatea de Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Ați avut modele în viață: în blândețe, jertfelnicie, înțelepciune și echilibru, pe vrednicul de pomenire, blândul Arhiepiscop Iustinian (episcopul tinereților Înaltpreasfinției voastre); în ctitorie, pe întâiul episcop al Clujului, Nicolae Ivan, iar în cărturărie și educarea tinerilor pe vrednicul de pomenire, întâiul Mitropolit al Clujului – Bartolomeu.
Toate aceste daruri mari și sfinte, primite de la Dumnezeu le-ați împărtășit cu prisosință și dărnicie Bisericii lui Hristos, clerului și poporului lui Dumnezeu.
Primiți, Înaltpreasfinția Voastră, din partea ierarhilor, preoților, dascălilor de teologie, monahilor și poporului dreptcredincios din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, alese gânduri de prețuire, admirație și cinstire și buchetul nostru frumos alcătuit din rugăciuni smerite și gânduri sfinte către Hristos – Arhiereul cel Veșnic, să Vă țină întreg, sănătos și îndelungat în zile și ani, până la vârsta patriarhilor biblici în fruntea sfintei, tinerei și dinamicei noastre mitropolii, având împreuna noastră slujire, comuniune și lucrare sfântă, spre slava Preasfintei Treimi și a sfintei noastre Biserici ortodoxe strămoșești.
Cu frățească întru Hristos îmbrățișare și dragoste,
† IUSTIN
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului
† TIMOTEI SĂTMĂREANUL
Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului
Scurtă biografie
La origini, ÎPS Andrei este maramureșean, aceasta născându-se în satul Oarța de Sus.
A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).
Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.
A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.
În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului şi a fost instalat de Patriarhul Daniel, în 25 Martie 2011.
În 2022, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a devenit Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.