152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 4 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 5 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 6 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 6 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 6 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 7 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 7 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 7 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 9 ore în urmă
La un an de la plecarea în eternitate a lui Dumitru Fărcaș (GALERIE FOTO)
Sâmbătă, 3 august, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat, în curtea casei din Groşi a lui Dumitru Fărcaş, la mormântul marelui artist, parastasul la un an de la trecerea sa la cele veşnice. Printre mulți alții, rude și prieteni ai lui Dumitru Fărcaș, la ceremonie au fost prezenți actorul Dorel Vişan, taragotistul Dan Gâdea şi acordeonistul Dorel Rohian, consăteanul care îi asigura acompaniamentul la aproape toate concertele din ultimii ani, rapsodul Nicolae Sabău, solista Angela Buciu.
A fost sfințită și noua cruce de pe mormânt. Aceasta a fost sculptată după modelul crucilor vechi maramureşene, în lemn de stejar, de Pătru Codrea din Valea Stejarului.
„Cu mult drag şi cu emoţie am venit acum, la un an de zile de la plecarea în eternitate a maestrului Dumitru Fărcaş, ca să-i sfinţim crucea, să ne rugăm pentru sufletul lui aşa cum e datina străbună, făcându-i parastas şi să ne amintim cât de mult a reprezentat pentru noi. Creştini fiind, credem că el n-a pierit. Citim în Sfânta Scriptură, în a doua epistolă către corinteni, în capitolul V, în primul verset, că atunci când casa noastră pământească se destramă, avem de la Dumnezeu în Ceruri o casă nefăcută de mână, o casă veşnică. Şi credem, în virtutea cuvântului lui Dumnezeu, că maestrul Dumitru Fărcaş este acolo, în casa aceea frumoasă din ceruri”, a spus Mitropolitul Andrei.
Actorul Dorel Vişan a vorbit despre personalitatea inegalabilului taragotist: ”El a făcut ce au făcut foarte puţini oameni în lume. Anume, dintr-un instrument a făcut o operă. Numai minţile mari ale lumii au făcut aşa ceva. Şi prin această lucrare a lui, care a primit harul lui Dumnezeu, pentru că altfel nu putea să facă, prin această lucrare va rămâne veşnic”. Un moment special cu cântece ale lui Dumitru Fărcaș au oferit profesorul Dan Gâdea la taragot şi Dorel Rohian la acordeon.