Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a primit distincția „Primar de 7 stele” - 4 ore în urmă
În luna martie pe scena Teatrului Baia Mare: Râs, dramă și reflecție - 8 ore în urmă
Casa Națională de Pensii Publice se modernizează - 8 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» inaugurează expoziția „Memoria naturală. Când apare invizibilul”, semnată de artistul Juan Sebastián González - 8 ore în urmă
Spectacol interactiv de știință pentru copii la SHURA Bistro Caffe - 10 ore în urmă
Codul Rutier 2025: utilizarea abuzivă a flash-urilor poate duce la sancțiuni dure - 10 ore în urmă
Atelier de litografie pentru copii în Recea - 10 ore în urmă
„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 12 ore în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 12 ore în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 12 ore în urmă
Liturghie arhierească la Mănăstirea Bârsana în această duminică
În duminica a 5-a a Sfântului și Marelui Post (a Cuvioasei Maria Egipteanca), 2 aprilie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Bârsana din Maramureșul Voievodal, Protopopiatul Sighet, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„În cea de a cincea duminică a Sfântului şi Marelui Post, găsindu-ne în călătoria noastră duhovnicească spre Sfânta şi Dumnezeiasca Înviere a Domnului, am poposit din nou în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Bârsana, condusă de maica stareţă stavrofora Filofteia, în mijlocul credincioşilor care iubesc această sfântă mănăstire şi care, în fiecare duminică şi sărbătoare, împodobesc biserica şi, de cele mai multe ori, incinta ei sacră, pentru a-şi exprima evlavia profundă şi recunoştinţa faţă de Dumnezeu, Care a reînviat această vatră istorică, iată, în 1993, prin punerea pietrei de temelie de către IPS Justinian.
Anul acesta vor fi trei decenii de la acel eveniment şi vom face solemnităţi deosebite. Mănăstirea are rădăcini adânci în istorie, până la 1391. Este soră a mănăstirii voievodale Peri, şi aceasta fiind ctitorie voievodală, având ctitori familia Drăgoşeştilor. A fost o vatră monahală importantă. A fost ultima reşedinţă a ortodocşilor români din Maramureş înainte de desfiinţarea acestei Episcopii de către imperiul habsburgic de la Viena, în 1791. Ultimul episcop a fost chiar localnic, nobil de Bârsana, s-a numit Gavriil Ştefanca de Bârsana şi a rezidat aici pe la 1731.
Dăm slavă lui Dumnezeu că ne reîntâlnim cu credincioşii din Maramureşul Voievodal şi, pentru că postul înseamnă mai multă rugăciune, mai multă evlavie sporită şi fapte bune pe măsură, slujim în sfintele mănăstiri, pentru că aici candela nu se stinge, Liturghia nu încetează, iar soborul măicuţelor se roagă, ca şi toţi monahii, pentru poporul lui Dumnezeu din România, care este ţara lui Dumnezeu şi Grădina Maicii Domnului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate şi Soborului celor 12 Sfinţi Apostoli, ocrotitorii acestei Sfinte Mănăstiri”, a menționat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Răspunsurile la strană au fost date de către membrii Grupului psaltic „Theologos” condus de Florian Vois, iar la momentul Chinonicului interpreta Oana Font a cântat două pricesne specifice perioadei postului.
Otpustul a fost urmat de un moment aniversar, în care Preacuviosul părinte vicar administrativ Arhim. Dr. Casian Filip a evocat momentul de acum 29 de ani, când, tot duminica a cincea din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost hirotonit întru Arhiereu în „Muntele cel Sfânt” al Mănăstirii Rohia, ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.