„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 54 minute în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 1 oră în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 2 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 2 ore în urmă
Antrenorul Alexandru Sabou, out de la Minaur - 2 ore în urmă
Profesorul băimărean Andrei Alexandru Achim a participat la emisiunea „Jocul cuvintelor” cu Dan Negru - 4 ore în urmă
Captură impresionantă de țigări de contrabandă, în valoare de peste jumătate de milion de euro - 4 ore în urmă
Ghidul de combatere a dezinformării alegătorilor, revizuit - 5 ore în urmă
Baia Sprie este mai bogată din punct de vedere turistic. Parcul Minelor este deschis vizitatorilor - 5 ore în urmă
Turneul Classic for Kids ajunge și în Maramureș - 6 ore în urmă
Lume multă la Mănăstirea Bârsana; PS Iustin s-a aflat azi în mijlocul credincioșilor
Duminică, 30 martie, a patra din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Bârsana din Maramureșul Voievodal, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.
„Am revenit la sfânta noastră mănăstire de la Bârsana, o mănăstire cu rădăcini istorice de-a lungul secolelor. O mănăstire străveche, o mănăstire ctitorie voievodală a familiei Drăgoșeștilor, care a avut un rol foarte important în istoria ortodoxiei maramureșene și a apărării, a mărturisirii, dreptei credințe prin episcopii care au slujit aici, prin Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, care a rezidat la Mănăstirea Bârsana și a slujit în biserica străveche, monument istoric, care se află în cimitirul satului, și apoi Gavril de Bârsana, Gavril Ștefanca, ultimul episcop cunoscut cu numele la 1739.
Mănăstirea a dispărut ca așezământ monahal, desființată fiind de autoritățile austriece, Imperiului Habsburgic, dar locul a rămas minunat și binecuvântat pentru că aici s-au înălțat rugăciuni de-a lungul secolelor de obștile monahale, de părinții monahi rugători și de dreptcredincioșii creștini împreună cu păstorii de suflete ai acestui ținut. A reînviat mănăstirea în 1993, prin punerea pietrei de temelie de către un alt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, și a evoluat impresionant, iată sunt peste trei decenii de când ființează, și parcă are atâtea secole câte există de atestare documentară.
Nu se vede că ar fi dispărut în istorie, pentru că au răsărit ca din pământ toate clădirile, biserica mănăstirii ctitorită de părintele Gheorghe Urda, preotul de aici, împreună cu credincioșii, cu comunitatea de aici, apoi restul construcțiilor ctitorite cu multă trudă, cu jertfelnicie și cu multă pricepere de către maica stareță Filofteea împreună cu obștea, după proiectul arhitectului Cordoș, în stil maramureșean.
E o mănăstire recunoscută în țară și în lume, una dintre cele mai vizitate mănăstiri, atât de către turiștii religioși, care facă turism religios, cât și de către pelerini, care iubesc acest loc ca o grădina a Maicii Domnului. Venim de hramul mănăstirii, în 30 iunie, de Soborul celor 12 Sfinți Apostoli, hram dăruit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, în mod inspirat, și încercăm să venim o dată și în Postul Mare, pentru că Postul cel Mare și Sfânt ne duce cu mintea la urcușul nostru duhovnicesc.
Astăzi, în duminica a patra din Sfântul și Marele Post, este despre vindecarea noastră de păcate și patimi. Sfinții părinți ai bisericii numesc patimile demoni, iar Mântuitorul, în pericopa evanghelică de astăzi, le spune sfinților apostoli când îl întreabă de ce n-am putut noi să alungăm duhul necurat care chinuia pe acest copil. Mântuitorul le spune: acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune și cu post. Făcând legătura între ceea ce a spus Mântuitorul și perioada apostolului, noi în această vreme, prin înmulțirea postului și a rugăciunii, ne luptăm cu patimile și păcatele ca să ne nevoim ca să ne despătimim, precum părinții pustiei. Astăzi este și Duminica, cinstirii Sfântului Ioan Scărarul, în calendar, scara raiului sau a nevoințelor pustnicești sau duhovnicești este normativă pentru monahi și citesc și credincioși.
Deci, suntem într-un urcuș duhovnicesc pe scara nevoințelor și a despătimirii, spre Sfânta Înviere și de aceea suntem prezenți ierarhii la sfintele mănăstiri în perioada Postulu mai frecvent, pentru că mănăstirile sunt locurile de pelerinaj și de nevoință mai accentuată, de nevoință mai multă, unde candela nu se stinge și Liturghia nu încetează. Venim în mijlocul credincioșilor din Bârsana și din împrejurimi, pentru că e așa cum s-a putut vedea, se adună în număr foarte mare, nu numai de hram, ci de toate duminicile și sărbătorile, și astăzi au fost împreună cu noi și păstorii din vecinătate și soborul măicuțelor și foarte mulți credincioși.
Coconii aceștia din Bârsana sunt cei mai minunați, iubesc biserica, pentru că așa sunt educați din familie și de către dascălii de la școală, care și ei sunt foarte credincioși. Este o relație minunată între autoritățile locale și biserică, între primărie, școală și biserică, și aceasta face ca o comunitate să fie în pace și bunăvoire, în armonie și să fie prosperă și să aducă bucurie celor care fac parte din comunitate.
Este bucuria lui Dumnezeu și a Maicii Domnului și a Sfinților Apostoli să ne vadă împreună pe toți, autorități bisericești și autorități administrative, precum și școala și biserica împreună. Aceasta este familia noastră mare, școala, administrația, biserica, iar familia cea mică este creștină, după cum se poate vedea, mama, tata și pruncuții sunt împreună la biserică, iubind pe Dumnezeu, pe Maica Domnului, tradițiile noastre sfinte, postul, rugăciunea și tot ce însemnează identitatea neamului nostru românesc. Să-i dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și rugăm să ne ocrotească și să ne ajute în călătoria Sfântului Post cu sport duhovnicesc ca să putem primi lumina Învierii lui Hristos și să cântăm Hristos a Înviat. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Dan Ioan Sidău, protopopul de Sighet, Pr. Teodor Ștefanca, slujitor la mănăstire, Pr. Marcel Oprișan, parohul din Bârsana, Pr. Marius Bizău, paroh în Valea Muntelui – Bârsana, Pr. Simion Iuga din Nănești, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
La ectenia pentru cei adormiți a fost pomenit marele cărturar Monahul Nicolae Delarohia, Steinhardt, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit, în acest sfârșit de martie, 36 de ani.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre vindecarea fiului lunatic, în care a subliniat învățăturile duhovnicești pe care orice credincios trebuie să și le însușească din această parabolă evanghelică, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol