Breb, sat de poveste premiat la Destinația Anului 2025 - 1 oră în urmă
Titluri de stat Tezaur cu o dobândă de până la 7,60% - 3 ore în urmă
Prins gonind în localitate cu 186 km/h - 4 ore în urmă
Donald Trump Jr. vine în România cu o săptămână înainte de alegeri. Coincidență sau mesaj? - 8 ore în urmă
Trei unități de învățământ din Maramureș, desemnate „Școli eTwinning 2025” - 8 ore în urmă
S-au pus în vânzare biletele pentru Final Four-ul Cupei României, în care joacă și Minaur - 9 ore în urmă
Un nou Aquapark prinde contur în apropiere de noi, în localitatea Odoreu; Contractul de finanțare a fost semnat - 9 ore în urmă
Trei elevi de la „Șincai” vor reprezenta Maramureșul la faza națională a olimpiadei școlare de dezbateri - 9 ore în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii de la Colegiul de Arte Baia Mare la Festivalul „J. S. Bach”, ediția a XXXIX-a - 9 ore în urmă
Bogdan Teodorescu a murit. Analistul politic avea 61 de ani - 9 ore în urmă
Duminică, 28 iulie, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia și a binecuvântat trei clopote nou turnate. Iar la mormântul din cimitirul Mănăstirii Rohia al Părintelui Nicolae Delarohia, a oficiat o slujbă de pomenire a eruditului monah, care a făcut din Rohia, prin ceea ce a scris, un centru cultural al ţării.
”Când venim aici la mănăstire reînviem, pentru că venim dintr-o lume în care sunt întinse capcane şi intrăm într-o altă lume. În lumea lui Dumnezeu. În lumea sfinţeniei. În lumea Maicii Domnului şi în Grădina ei” – a spus PS Părinte Iustin despre Mănăstirea Rohia. Iar în acest context a tras și un semnal de alarmă.
”Societatea e în derivă. Nu merge bine lumea. Lumea întreagă, nu numai ţara noastră, nu merge bine. Pentru că L-au alungat pe Hristos. Îl alungă pe Dumnezeu din ea şi atunci nu mai are lumea conducător, nu mai are conducătorul nevăzut, Care este Capul Bisericii una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească” – a spus în cuvântul său de învățătură.
Distincţii
Pentru contribuţia adusă la editarea operei integrale a Părintelui Nicolae Steinhardt, ajunsă la volumul al XVIII-lea, Mănăstirea ”Sfânta Ana” Rohia fost răsplătită cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, împreună cu Gramata Episcopală care atestă această conferire. Distincţiile au fost înmânate Părintelui Arhimandrit Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.
Pentru meritele avute, mai multe persoane fizice au primit distincții din partea episcopiei:
- Rodica Lazăr – pentru că a donat clopotul cel mare al Mănăstirii Rohia (circa 2.000 kg),
- Simion Bodor – pentru faptul că a donat clopotul cel mijlociu al Mănăstirii Rohia (circa 1.200 kg)
- Ioan Adrian Farcaş – pentru contribuţia la turnarea clopotelor noi ale Mănăstirii
- Virgil Bulat, post-mortem, pentru contribuţia sa culturală de deosebită valoare în editarea Integralei Steinhardt, cât şi ca prieten apropiat al Părintelui Nicolae Steinhardt şi coleg de celulă, şi editarea în premieră absolută, după 1989, la Editura „Dacia” din Cluj-Napoca, a două ediţii ale Jurnalului Fericirii şi pentru mărturia depusă pentru ca Mănăstirea să fie, conform legilor monahale şi civile, moştenitoarea de drept a operei culturale a Părintelui Nicolae Steinhardt, omul de vastă cultură şi eseistul inegalabil. Medalia a fost înmânată doamnei profesoare Sorina Bulat, soţia regretatului om de cultură şi editor care a fost Virgil Bulat.
- Profesorul Ion Săcăleanu, pentru că a organizat prima manifestare culturală dedicată memoriei lui Nicolae Steinhardt, a înfiinţat Fundaţiei „Nicolae Steinhardt” (în 1994), precum şi prima ediţie a Zilelor N. Steinhardt.
1 Comentariu în această postare
Ana
Să ne rugăm Bunului Dumnezeu, Să- i oprească pe răuvoitorii și râufacatorii societății noastre, a țării noastre și a lumii acesteia care merge într-o direcție greșită.Doamne AJUTĂ !!!