Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 11 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 11 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 15 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Mănăstirea Bixad și-a sărbătorit hramul în prezența a trei ierarhi (FOTO)
Astăzi, 29 iunie, Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Bixad, Protopopiatul Oaș, și-a sărbătorit hramul, în prezența a trei ierarhi, a unui sobor de preoți și diaconi și a unui număr impresionant de credincioși și pelerini din toată țara, fiind primul hram al lăcașului monahal fără prezența starețului, a preacuviosului părinte arhimandrit Emanuil Rus, care s-a mutat la Domnul în toamna anului trecut.
La această frumoasă sărbătoare, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit în sobor de arhierei – Preasfinția Sa având și calitatea de stareț al așezământului monahal, ascultare încredințată de către chiriarhul locului – împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, invitați la eveniment de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Sfânta liturghie a fost săvârșită pe Altarul de vară din curtea mănăstirii, evenimentul fiind transmis în direct pe Pagina Oficială de Facebook a Episcopiei și pe postul de televiziune Maramureș TV.
Între părinții care au făcut parte din soborul slujitor amintim pe Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Rohia, Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Pr. Andrei Marius Pop, paroh în Bergen, Norvegia, Pr. Gavril Botiș, paroh în Moișeni, Pr. Dorin Tămaș, paroh în Certeze, Pr. Adrian Gaborean, paroh în Bixad, Pr. Dacian Ovidiu Chira, slujitor pe seama capelei din incinta Spitalului Orășenesc din Negrești-Oaș, Pr. Constantin Oșan, paroh în Trip, Pr. Adrian Petrețchi, paroh în Trip-Bixad, Pr. Stelian Crăciun, paroh în Boinești, Pr. Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Emanuel Văduva, Diac. Radu Anton, de la Catedrală istorică din Baia Mare, Ierod. Calinic Nistor, de la Mănăstirea Rohia, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat alături de alți preoți invitați din parohiile învecinate.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la momentul Chinonicului, preoteasa Ioana Botiș a interpretat mai multe pricesne.
În timpul ecteniei întreite, ierarhii au rostit cereri și rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să dea ploaie la bună vreme și pentru încetarea războiului din Ucraina. De asemenea, a fost rostită și ectenia pentru cei adormiți, unde a fost pomenit preacuviosul părinte Emanuil Rus, fostul stareț al acestei mănăstiri.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Siluan, care a vorbit credincioșilor prezenți despre însemnătatea deosebită a sărbătorii de astăzi.
„Astăzi, biserica lui Dumnezeu prăznuiește doi corifei importanți ai creștinismului, și anume, pe Sfântul Apostol Petru – care s-a numit Chefa -, cel care a fost fratele de sânge al Sfântului Apostol Andrei, încreștinătorul nostru, al poporului român; de asemenea, și pe Saul, care s-a numit ulterior Pavel, cel care a deslușit tainele Legii Vechi la picioarele învățatului Gamaliel, ducând în lume harul Duhului Sfânt, dar care îi prigonea mai întâi pe creștini, fiind și cel care a asistat la uciderea cu pietre la uciderea Sfântului, Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan”, a precizat ierarhul.
„Dăm slavă lui Dumnezeu și vă mulțumesc tuturor celor care ați venit mai de aproape sau mai de departe pentru a lua parte la această frumoasă comuniune liturgică la această mănăstire. În cadrul acestor popasuri duhovnicești se înscriu și astfel de sărbători închinate celor doi sfinți și casnici ai lui Hristos – Petru și Pavel -, care, prin lucrarea lor misionară, au lăsat posterității întregi drept mărturie un adevărat tezaur scris, și anume slovele minunate din epistolele lor”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
În încheiere, ca stareț și gazdă a mănăstirii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a transmis mesajul de binecuvântare și prețuire al Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, apoi a mulțumit ierarhilor pentru împreuna-slujire, oferindu-le în dar Preasfințiilor lor câte o frumoasă cruce de binecuvântare și câte un coș cu flori, informează Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-Online.