Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 4 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 4 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 17 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 17 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 18 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 18 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
Mănăstirea Ieud și-a prăznuit hramul
Duminică, 30 aprilie, a treia după Sfintele Paști, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ieud din Maramureșul Voievodal, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului lăcașului monahal.
„Duminica Mironosiţelor Femei este una dintre duminicile frumoase de după praznicul Învierii Domnului, a treia după Sfintele Paşti, şi iată am revenit la Mănăstirea Ieud, care-i pusă sub ocrotirea Sfintelor Femei Mironosiţe. Această mănăstire are rădăcini adânci în istorie, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
A fost un aşezământ monahal cu un rol important aici, care a fost ctitorie voievodală. Există temelia vechii biserici. Se pare că merge până la o mie trei sute noăzeci şi ceva. Poate să fi fost o mănăstire soră cu Mănăstirea Perii Maramureşului, cu Mănăstirea Bârsana, există şi un monument istoric străvechi. Ultimele cercetări arată faptul că este de secol XVII, începutul primelor decenii ale secolului al XVII-lea, 1620, şi se spune că o inscripţie arată că ar fi anul o mie trei sute şaizeci şi ceva. Mănăstirea aceasta a fost reînviată după anul 2000, mai exact în anul 2003 s-a construit această frumoasă biserică de lemn, cu o înălţime neobişnuită, în stil maramureşean, de către părintele Alexandru Brici şi credincioşii de aici.
A pornit ca schit, pusă sub ocrotirea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, dar, întrucât sărbătoarea Sfinţii Trei Ierarhi cade în plină iarnă şi pentru că este mănăstire de măicuţe, hramul principal este acesta, Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, şi mănăstirea am propus Sinodului Mitropolitan să poarte acest nume, să fie aşezată sub ocrotirea Sfintelor Femei Mironosiţe. Este condusă de maica stareţă Mihaela Popan, care a venit aici de la Mitropolia Banatului. Încă suntem în faza de a încropi o mică obşte, dar este o mănăstire care se doreşte a fi una simbolică pe suita de mănăstiri de pe Valea Izei, începând cu Săpânţa Noul Peri, Bârsana, Ieud şi Dragomireşti.
Patru mănăstiri voievodale, care îşi continuă existenţa, care au reînviat şi continuă existenţa în istorie. O zi frumoasă, binecuvântată, plină cu soare. Credincioşii, foarte evlavioşi şi care îşi iubesc tradiţia şi portul, şi graiul, se îmbracă în straie de sărbătoare ca să înfrumuseţeze duminicile şi sărbătorile noastre sfinte. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus PS Iustin.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Vlad Călin, secretar protopopesc, Pr. Alexandru Brici, ctitorul mănăstirii, Pr. Bogdan Ciocotişan, paroh în Dumbrăviţa și președintele ATOP Baia Mare, Pr. Dinu Horaţiu Brici, paroh în Ieud Centru, Pr. Vasile Cozma, paroh în Rozavlea Centru, Pr. Ilie Vasile Pop, slujitor al mănăstirii, Pr. Vasile Bredea, paroh în Ieud Plopşor, Arhid. Tedosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a cântat Arhid. Vlad Verdeş.
La momentul consacrat al Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Ioan Ilieş, care duminica viitoare va fi hirotonit preot misionar.
La încheierea Sfintei Liturghii, maica stareţă a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Mântuitorului şi un coş cu flori, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Ipod. Vasile Pop