Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 4 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 4 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 17 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 17 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 18 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 18 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
„Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri”; 2.000 de elevi vor fi implicați în proiect
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în Episcopul Maramureșului și Sătmarului demarează proiectul intitulat „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri”.
Acesta este organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Baia Mare (ATOP), coordonată de părintele Bogdan Ciocotișan, în parteneriat cu Sectorul Teologic Educațional – Biroul pentru Catehizarea Tineretului din cadrul Eparhiei – Tinerii Ortodocși din Maramureș și Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Gazeta de Maramures și Consiliul Județean Maramureș.
Evenimentul se va desfășura pe parcursul lunii mai și își propune promovarea istoriei județului, a personalităților și evenimentelor istorice importante, prin realizarea a 4 tururi istorico-educative, practic lecții itinerante de istorie orală, câte unul în fiecare dintre cele 4 țări ale Maramureșului.
La fiecare dintre cele patru excursii itinerante de câte o zi vor participa circa 500 de elevi de gimnaziu, fiecare în zona lor istorico-etnografică, pentru a-și putea cunoaște mai bine istoria și identitatea.
La final, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, toți cei 2.000 de elevi, preoți, profesori, primari și credincioși, se vor întâlni la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, fiecare îmbrăcați în portul lor tradițional specific zonei din care provin, reconstituind harta județului și purtând steaguri cu locurile pe care le-au vizitat.
Câte un elev din fiecare zonă etnografică va prezenta pe scurt traseul urmat și de impresiile lor. Întâlnirea finală va avea loc la data 31 mai, în avanpremiera Zilei Copilului, de la ora 11:00.
Proiectul cuprinde și editarea unui ghid istoric al județului, care va fi distribuit gratuit tuturor școlilor din județ.
Excursia itinerantă de o zi, în zona istorico-etnografică din care fac parte:
- Țara Codrului: vineri, 5 mai;
- Țara Chioarului: vineri, 12 mai;
- Țara Maramureșului Istoric: vineri, 19 mai;
- Țara Lăpușului: vineri, 26 mai.
Toate aceste întâlniri vor avea loc conform programului stabilit de organizatori.