Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 5 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 7 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 11 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 11 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 11 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 14 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 15 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 15 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 16 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 17 ore în urmă
Maramureșenii și postul: „Postul ne curăță mintea de tot felul de gunoaie, iar astfel te apropii mult mai ușor de rugăciunea care te ține aproape de Dumnezeu”
Ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului și mai este o săptămână până când acesta se va încheia.
Potrivit doxologia.ro, postul se constituie prin reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, de la viaţa conjugală şi distracţii, în scop religios-moral. Reţinerea de la mâncăruri şi băuturi este numai partea văzută a postului creştin, iar partea nevăzută a postului, cea interioară, duhovnicească, care de multe ori este mult mai importantă decât cea fizică, înseamnă reţinerea de la gânduri, pofte, patimi, vorbe şi fapte rele.
Dacă în acest post se recomandă ajunare luni, miercuri și vineri până la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mâncare uscata, iar dacă marți și joi ni se cere să mâncăm fără ulei, nu trebuie să înțelegem că postul Adormirii Maicii Domnului disprețuieste trupul. Nu, acest post caută să-l mântuiască împreună cu sufletul.
Să nu ajungem la astfel de gânduri: „Mâine ce voi mai găti?”, „Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate de post?”, căci nu diversificare alimentară si cheltuiala peste masura cere postul. Faceți din rugăciune mâncare pentru vremea postului și veți vedea cât de hrănitoare și de ieftină este adevarata mâncare de post. Nu vă îndemn la o postire peste puterile dumneavoastră, ci doresc să vă atrag atenția că postul are nevoie și de rugăciune, se precizează pe creștinortodox.ro.
„Postul trebuie împletit cu rugăciunea”
Întrebați dacă postesc, numeroși maramureșeni au răspuns afirmativ.
”Țin postul pentru că e esențial pentru orice creștin în relația cu Dumnezeu. Fără post e aproape imposibil să rămâi cât de cât aproape de Dumnezeu în adevăratul sens al cuvântului, deoarece un trup îmbuibat și care nu se înfrânează de la mâncăruri cu conținut animal, în primul rând, te va ține departe de rugăciune, Biserică și astfel, fără aceste elemente esențiale, mai greu să păstrezi o credință vie în suflet.
Postul ne curăță mintea de tot felul de gunoaie, iar astfel te apropii mult mai ușor de rugăciunea care te ține aproape de Dumnezeu. Sfinții din toate veacurile au postit aspru, arătând că fără post nu poți învinge patimile, obiceiurile rele, care îți ruinează drumul spre mântuire, drum ce ar trebui să fie principalul scop pentru orice creștin.
Despre post e necesar să citim și ceea ce spun Sfinții și Părinții Bisericii, pentru a ne face o imagine cât mai largă despre beneficiile lui în plan duhovnicesc. Așadar, să ținem cu bucurie toate posturile rânduite de Biserica Ortodoxă, căci vom avea mult folos, dar și mare plată de la Dumnezeu”, a declarat Vlad.
„De câțiva ani am început să țin și eu toate posturile. La început mi se părea greu, deși făceam asta de mult timp miercurea și vinerea. Dar încet, încet m-am obișnuit și chiar pot spune că e binevenită o perioadă din asta. Te mai cureți puțin atât trupește, cât și sufletește. Postul Adormirii Maicii Domnului e chiar ușor de ținut, e scurt. E și vară și oricum nu poți mânca atât de mult. Sigur, să nu uităm de rugăciune. Postul trebuie împletit cu rugăciunea”, spune Monica.
L.C.H