Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 9 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 9 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 10 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 12 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 16 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 17 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 17 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 19 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Mare sărbătoare pe 6 decembrie, Sfântul Ierarh Nicolae
În fiecare an creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, pe 6 decembrie. Este o sărbătoare importantă în postul Crăciunului, notată cu Cruce Roșie în calendarul ortodox. S-a născut în jurul anului 270, într-o familie bogată de creștini, în localitatea Patara, din Lichia. A crescut cu iubire față de Dumnezeu și a fost îndrumat spre viața monahală de către unchiul său, care era episcop. Atunci când a rămas orfan, Sfântul Nicolae a donat toată averea săracilor și a plecat în Pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, a rămas o vreme la mănăstirea Sionului, apoi a revenit în satul natal. Mai târziu, Sfântul a fost ales arhiepiscop, după ce Dumnezeu S-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să numească arhiepiscop de Miria pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică.
De-a lungul vieții sale, a ajutat numeroși creștini să găsească adevărata cale spre Dumnezeu și a făcut multe fapte de milostenie, oferind mâncare, alimente și alte lucruri celor nevoiași. Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele veșnice, la data de 6 decembrie 340. Deşi a fost cunoscut şi iubit încă din timpul vieţii sale, săvârşind nenumărate minuni, ierarhul din Mira începe să fie cinstit mai ales începând cu secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de la adormirea lui în Domnul, când numele său apare menţionat într-un martirologiu roman. În acelaşi secol, episcopul Nicolae din Pinara înalţă o biserică închinată Sfântului Nicolae din Mira Lichiei. Treptat, sfântul din Mira a început să aibă parte de un cult tot mai accentuat. Astfel, multe dintre bisericile închinate sau nu acestuia au fost împodobite cu un ciclu întreg de fresce biografice înfăţişând principalele momente din viaţa sfântului.
Lăcrimioara ZOTA