S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 2 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 16 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 18 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Mii de români care poartă numele Valentin își celebrează onomastica pe 30 iulie
În calendarul ortodox, pe 30 iulie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, a rămas în conștiința Bisericii ca vindecător al celor bolnavi, ca ocrotitor al iubirii dintre soții creștini. Remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, făcător de minuni și vindecător, Sfântul Mucenic Valentin a fost foarte iubit de către toți credincioșii săi. Mai mult, datorită credinței sale puternice și a bogatei activități taumaturgice (de tămăduire sufletească și trupească), episcopul a convertit la creștinism importanți dregători romani. Printre minunile săvârșite de mucenic este vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea. Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius.
În tradiția creștină, exista mai multi sfinți cu numele de Valentin, unii dintre aceștia fiind martirizați în aceeași zi, dar în zone diferite ale lumii. Cel mai vechi Valentin se pare că este un teolog gnostic de origine egipteană care și-a propovăduit dogma în Orient și la Roma. Un al doilea Valentin pretendent la patronajul spiritual al zilei îndrăgostiților este un preot care apoi a devenit episcop de Terni. Un alt preot creștin, pe nume Valentin, a viețuit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea care era, la acea vreme, în plină campanie de război. În Italia, la Terni (regiunea Umbria) a fost ridicată Basilica di San Valentino pe locul unde a fost îngropat Sfântul Mucenic Valentin.
În 2005, prin osteneala preoților slujitori ai Bisericii Delea Nouă – Calist din București, o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Valentin au fost dăruite de Episcopia din Terni, Italia, credincioșilor români.
Alături de Sfântul Valentin, astăzi mai sunt pomeniți Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic.
Lăcrimioara ZOTA