Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 3 ore în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 3 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 4 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 5 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 6 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 6 ore în urmă
Sportivii Waltner Eric şi Cuceu Roberta de la Galactic Dance s-au calificat în primii 24 de dansatori din Europa - 7 ore în urmă
Invitație la spectacolul „DE-CONECTAT… de primăvară” - 8 ore în urmă
Victorie fără bătăi de cap pentru ”zimbri” - 9 ore în urmă
Activități fascinante pentru școlari la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie - 9 ore în urmă
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este sărbătorită de credincioșii ortodocși pe 9 martie. În această zi se fac parastase și se dă de pomană pentru cei răposați.
Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul orotodox în data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 10 martie 2024.
Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, coliva, prescura și o sticlă de vin.
De asemenea, se sfințesc vase cu mâncare și pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.
Prima pomenire din anul 2024, numită și Moșii de iarnă, are loc pe 9 martie, urmând ca Moșii de primăvară să fie prăznuiți pe durata întregului Post al Paștelui, în timp ce Moșii de Vară vor fi pomeniți pe 22 iunie, iar Moșii de toamnă pe 2 noiembrie 2024.
Cuvântul „moși” provine de la „strămoși”, si se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși”, sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.
Zilele de Moși sunt: „Moșii de primăvară” (de Măcinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
Lăcrimioara ZOTA