Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 6 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 6 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 6 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 10 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 11 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Numeroși credincioși prezenți la hramul Mănăstirii Petrova (FOTO)
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat miercuri, 27 iulie, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Petrova, Protopopiatul Vișeu, unde a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia hramului paraclisului lăcașului de închinare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul de vară al mănăstirii, în prezența unui sobor de preoți, diaconi și a numeroși credincioși, știindu-se faptul că majoritatea slujbelor se săvârșesc în limbile română şi ucraineană, fiind în proximitatea mai multor sate locuite de ucraineni.
De asemenea, trebuie amintit faptul că la Mănăstirea Petrova sunt cazate, încă de la începutul războiului din Ucraina, mai multe persoane refugiate, majoritatea fiind mame cu copii. În luna martie a anului curent, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vizitat persoanele refugiate, a rostit o rugăciune în genunchi pentru încetarea războiului; la finalul vizitei a împărțit daruri pentru copii refugiați, iar mamelor care se află departe, în pribegie, Preasfinția Sa le-a pus la suflet cuvinte de mângâiere și de încurajare.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat și sfințit cele trei clopote care au fost așezate lângă Altarul de vară.
Din soborul celor peste 30 de părinți slujitori amintim pe Pr. Mihai Chira, Protopopul Vișeului, Pr. Gheorghe Ulici, secretar al Protopopiatului Sighet, Pr. Emanuel Sigartău din California, USA, Protos. Agathon Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, Protos. Ioil Nicoară, starețul Mănăstirii Dealu Mare, Protos. Sofronie Perța, starețul Mănăstirii Dragomirești, Protos. Dometie Pițiș, starețul Mănăstirii Prislop – Borșa, Pr. Valeriu Vana, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Ierom. Iurie Bocicorec, slujitor la Mănăstirea Ruscova, Pr. Vasile Călin Șimon, paroh în Strâmtura – Valea Satului, Pr. Vasile Ardealean, paroh în Crasna Vișeului, Pr. Marius Iusco, paroh în Rona de Jos, Pr. Claudiu Tuns, paroh în Coroieni, Pr. Nicolae Babiuc, paroh în Călinești, Pr. Ștefan Ardelean, paroh în Vișeul de Mijloc, Pr. Cornel Barna, paroh în Leordina – Rîu, Pr. Mădălin Bontoș, parohul bisericii din Sighet – Câmpu Negru, Pr. Adrian Savu, slujitor pe seama acestei mănăstiri, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, alături de alți preoți din zonă.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Arhid. Adrian Dobreanu.
Între credincioşii prezenți la slujba hramului s-a aflat un sobor de măicuțe de la Mănăstirea Borșa-Pietroasa în frunte cu maica stareță Ioanichia Timiș și de la Mănăstirea Botiza.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ierodiacon Atanasie, viețuitor al lăcașului monahal, a fost hirotonit întru ieromonah pe seama Mănăstirii Petrova.
La momentul Chinonicului, după tradiția locală, preoteasa Ioana Botiș – cunoscută solistă de cântări religioase și folclor – a interpretat câteva pricesne specifice.
În cuprinsul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a evocat câteva aspecte semnificative din viața Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, cel care este numit și „doctor fără de arginți și făcător de minuni”.
„Ne aflăm într-o zi frumoasă și binecuvântată de vară, într-un număr mare, pentru a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Din sinaxarul zilei și din viața lui pilduitoare ni se spune faptul că a trăit în veacul al treilea, născându-se în anul 284, pe vremea prigonitorului împărat Maximian, iar ziua de 27 iulie, în urma muceniciei, a fost ziua cea minunată care s-a născut din nou în Împărăția lui Dumnezeu. Înainte de mutarea sa la Domnul, în anul 305, la vârsta de aproape de 30 de ani a suferit foarte mult, fiind mult încercat și mult chinuit”, a precizat Preasfinția Sa.
„Astăzi, mesajul Sfântului Mucenic Pantelimon pentru fiecare dintre noi, este acela că, în fiecare dintre noi, există o cruce care este mai mult sau mai puțin vizibilă. În atotînțelepciunea Sa, aceasta a fost „cântărită” și îngăduită de Dumnezeu, dar nu mai mult decât putem noi să o putem duce, fiindcă este un Tată mult iubitor. Numai Dumnezeu știe sufletul și conștiința noastră”, a concluzionat Preasfinția Sa.
În încheiere, preacuviosul părinte stareț Agathon a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul obștii monahale, pentru slujire și binecuvântare, și, în semn de recunoștință a dăruit ierarhului o icoană cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.