Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 oră în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 2 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 5 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 9 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 9 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 11 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 13 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 14 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Părintele arhimandrit Gavriil Burzo de la Mănăstirea Breaza, fost deținut politic, împlinește 83 de ani
În curând, Părintele arhimandrit Gavriil Burzo de la Mănăstirea Breaza din Suciu de Sus își aniversează ziua de naștere. Împlinește 83 de ani.
Potrivit memorialsighet.ro, acesta s-a născut în anul 1938, în localitatea Suciu de Sus. Pasionat de teologie, a urmat cursurile Seminarului Ortodox din Cluj-Napoca şi a absolvit apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
În septembrie 1958, la nici 20 de ani, a fost arestat alături de alţi săteni, pentru că a semnat o petiţie prin care cereau eliberarea din arest a preotului din sat, Florea Mureşan (arestat în 1958, mort în închisoare în 1963).
A fost condamnat la 6 de închisoare corecţională pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale, 209 cod penal, de Tribunalul Militar regiunea 3 Cluj prin sentinţa 528/1959. A trecut prin închisorile Satu Mare, Jilava şi Gherla şi colonia de muncă Salcia.
A fost eliberat după aproape 6 ani de detenţie, în urma graţierii generale din 1964, cu puţin timp înainte de expirarea pedepsei.În prezent este preot arhimandrit şi duhovnicul Mănăstirii Breaza.
„În Deltă, un fapt foarte interesant, trebuia să faci noaptea schimb de planton, schimbul întâi, schimbul doi, schimbul trei… cei care aţi făcut armata ştiţi că schimbul doi era cel mai rău pentru că n-apucai să adormi, trebuia să te scoli şi să mergi de la unsprezece la două… şi să te plimbi prin baracă să vezi ce fac deţinuţii.
Într-o noapte de Paşti, căpitanul vine să vadă ce fac deţinuţii. Un inginer era de planton – deţinut, bineînţeles – şi trebuia să dea raportul la douăsprezece noaptea şi cinci minute. Când intră căpitanul să vadă ce se întâmplă în baracă, acesta dă raportul: „Domnule comandant, în timpul serviciului a înviat Hristos!”. Măi, când i-a spus asta, l-a legat în lanţuri şi l-a dus, zdranga-zdranga, până la carceră. Noi, ceilalţi bandiţi am început să cântăm: „Hristos a înviat din morţi!”.
Am cântat cei 250 de deţinuţi câţi eram acolo „Hristos a înviat!”. Acestea sunt amintiri care nu pot fi şterse niciodată din memoria mea” – își amintește părintele Gavriil Burzo (fragment din interviul nr. 3186 din Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, realizat de Iuliu Marius-Morariu).
Foto: Teleleu din Maramureș