Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Pe 1 august se face pomenirea scoaterii Sfintei Cruci
În prima zi a lunii august, Biserica Ortodoxă face pomenirea scoaterii cinstitului lemn al Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci a Domnului. Sinaxarul ne spune că “era obiceiul la Constantinopol, în această zi, de a scoate Lemnul Sfânt al Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci din palatul imperial, în procesiune până la catedrala Sfânta Sofia, la care participau mulţime de preoţi şi diaconi, care o tămâiau pe tot acest drum. Procesiunea se oprea pe parcurs la o fântână cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca, apoi, Sfânta Cruce să fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.
Sfânta Cruce a fost cinstită de cei credincioși înca din primele secole creștine. În cult ea s-a generalizat însă abia în secolul al IV-lea, după minunea arătării ei pe cer, către Împarat Constantin cel Mare, mai înainte de lupta lui cu Maxentiu. Semnul crucii a fost așezat pe steaguri și scuturi, iar apoi pe actele oficiale și pe monede.
Începând cu data de 13 septembrie 335, când a fost sfințită Biserica Învierii, din Ierusalim, după ce mai întâi a fost descoperită Sfânta Cruce, de către Sfânta Împarateasă Elena, cultul Sfintei Cruci s-a dezvoltat și mai mult. De pe la jumătatea secolului al V-lea, semnul Sfintei Cruci a început să fie reprezentat în toate bisericile creștine. Sfânta Cruce este cinstită în fiecare închinare, precum și în fiecare slujbă. De-a lungul anului bisericesc, ea este prăznuită în mod deosebit de câteva ori: Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie; Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare; Scoaterea cinstitului Lemn al Sfintei Cruci, pe 1 august; Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer, în Ierusalim, pe 7 mai.
Lăcrimioara ZOTA