„Tu eşti scriitor, iar problema e cine are nevoie de tine”. Interviu cu Marian Ilea (II) - 20 minute în urmă
România, sub lupa UE pentru poluarea cu plastic - 3 ore în urmă
Spectacolul “3 Tenori Italieni” ajunge în Vișeu de Sus - 4 ore în urmă
Gheața și zăpada pe mașină te pot costa scump! - 4 ore în urmă
ZARA, câinele specializat în detectarea de stupefiante, participă alături de polițiști la activitățile din școli - 5 ore în urmă
Cenaclul „Rivulus Dominarum”, inițiat de Revista de Cultură Nord Literar - 5 ore în urmă
Justiția intervine într-un caz grav de exploatare a minorilor - 5 ore în urmă
19 februarie – Brâncuși: Geniul care a sculptat lumina din adâncurile tradiției - 5 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare se impune în peisajul cultural românesc - 5 ore în urmă
Plafonarea prețurilor la energie și gaze, prelungită - 5 ore în urmă
Pe 4 aprilie este sărbătorit Sfântul Iosif, scriitorul de cântări bisericești
Pe 4 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Iosif Imnograful, unul dintre cei care au apărat credința în Dumnezeu. S-a născut în Sicilia. Părinţii săi, Plotin şi Agatia, erau drept-credincioși şi l-au crescut cu mare grijă, dându-i fiului lor o bună educaţie. De mic era blând şi smerit, înstrăinându-se de jocurile copilăreşti, iubea postirea şi înfrânarea. Nu căuta bucate dulci, hrănindu-se numai cu pâine şi cu apă o dată pe zi.
Sfântul Iosif a trecut ca monah prin tot felul de nevoinţe, patul său era pământul acoperit cu o piele, îmbrăcămintea era veche, postirea îi era aspră. Priveghea toată noaptea şi lucra mereu. Era între fraţi ca un înger al lui Dumnezeu, strălucind prin viaţa sa sfântă. În urma morţii Sfântului Grigore, Sfântul Cuvios Iosif s-a retras în afara cetăţii. Acolo sălăşluindu-se, a zidit o biserică în numele Sfântului Ierarh Nicolae şi a adus acolo moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale ucenicului acestuia, Ioan.
A întemeiat în cele din urmă în acel loc o mănăstire. Tot acolo a început să scrie cântări bisericeşti şi pesne de canoane, împodobind praznicele multor sfinţi. Dar mai ales pe Maica Domnului a cinstit-o cu multe canoane. În timpul persecuţiilor suferite de iconoduli (cinstitori de icoane), Sfântul Iosif a îndurat grele suferinţe. Pentru îndrăzneala mărturisirii în cinstea Sfintelor icoane, a fost surghiunit în Creta apoi în Cherson, de unde nu a putut să se întoarcă decât după moartea împăratului Teofil (829-842), la chemarea Sfintei Împărătese Teodora.
Lăcrimioara ZOTA