Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 8 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 13 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 14 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 18 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 19 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Pe 6 aprilie este sărbătorit Sfântul Eutihie
Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia, având ambii părinți creștini. Bunicul său a fost preot. Astfel, la 12 ani, Sfântul Ierarh Eutihie a fost trimis la Constantinopol pentru a-și completa studiile. Apoi a ales viața monahală.
La vârsta de 30 de ani, Eutihie a fost ales ca stareț al unei mănăstiri din Amasia. Apoi, la 10 ani distanță, a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al său la sinodul al 5-lea ecumenic, care s-a ținut la Constantinopol. În anul 553 a fost convocat la Constantinopol de către împăratul Iustinian I, deoarece Mitropolitul Amasiei era bolnav și împăratul își dorea ca Sfântul Ierarh Eutihie să meargă în locul acestuia la întrunirea ierarhilor. Ajuns acolo, Sfântul Ierarh Eutihie i-a surprins pe marii ierarhi cu înțelepciunea sa, iar la scurt timp, Patriarhul Mina a trecut la cele veșnice, iar Sfântul Ierarh Eutihie a ajuns la rangul de patriarh.
Patriarhul Eutihie era și făcător de minuni. El îi vindeca pe oameni de bolile grele pe care le aveau doar prin rugăciune și ungerea cu untdelemn sfințit. După ce a murit împăratul Iustinian, locul acestuia a fost luat de Iustin, care l-a rechemat pe Eutihie să fie patriarhul Constantinopolului. El a rămas în scaunul patriarhal până când a murit în anul 582.La sfârșitul vieții acestuia, sănătatea sa era tot mai șubredă, iar la data de 6 aprilie în anul 582 Sfântul Ierarh Eutihie a trecut la cele sfinte.
Lăcrimioara ZOTA