Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 8 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 10 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 12 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 14 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 15 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 17 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 17 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 18 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 18 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 18 ore în urmă
Pe data de 20 decembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul
În Calendarul Creștin Ortodox al zilei de 20 decembrie este pomenit Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul. Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia. A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, în amfiteatrul de la Roma. În timpul domniei lui Heraclie, împaratul Bizantului, moaștele Sfântului Ignatie Teoforul au fost duse la Roma și se află acolo, în Biserica Sfântului Clement.
A luptat împotriva celor care susțineau că Hristos a avut un trup aparent: „Fiți, prin urmare, surzi când vi se vorbește de altceva decât de Iisus Hristos, Cel din seminția lui David, Fiu al Mariei, Cel Care cu adevîrat S-a născut, a mâncat și a baut, Care cu adevărat a fost prigonit în timpul lui Pilat din Pont, Care cu adevîrat a fost răstignit și a murit în văzul celor cerești, al celor pământești și al celor de dedesubt, Care cu adevărat a înviat din morți”.
Potrivit tradiției, această este ziua în care oamenii, în special cei din mediul rural sacrifică porcul de Crăciun. Acesta nu se sacrifică înainte de ivirea zorilor și nici după apusul soarelui. De tăiatul porcului se ocupă bărbatul, iar femeia se ocupă de tranșatul cărnii. Bărbatul face semnul crucii și rostește: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.Tăierea porcului este însoțită de pomana porcului, la care participă toți cei care s-au ocupat de sacrificare. Femeia prăjeşte, într-un ceaun ori o cratiţă mare, carne tăiată din toate părţile porcului şi face o mămăligă mare, din care să mănânce toți.
Lăcrimioara ZOTA