Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 1 minut în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 56 minute în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 13 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 13 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 14 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 16 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
Pe data de 20 decembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul
În Calendarul Creștin Ortodox al zilei de 20 decembrie este pomenit Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul. Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia. A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, în amfiteatrul de la Roma. În timpul domniei lui Heraclie, împaratul Bizantului, moaștele Sfântului Ignatie Teoforul au fost duse la Roma și se află acolo, în Biserica Sfântului Clement.
A luptat împotriva celor care susțineau că Hristos a avut un trup aparent: „Fiți, prin urmare, surzi când vi se vorbește de altceva decât de Iisus Hristos, Cel din seminția lui David, Fiu al Mariei, Cel Care cu adevîrat S-a născut, a mâncat și a baut, Care cu adevărat a fost prigonit în timpul lui Pilat din Pont, Care cu adevîrat a fost răstignit și a murit în văzul celor cerești, al celor pământești și al celor de dedesubt, Care cu adevărat a înviat din morți”.
Potrivit tradiției, această este ziua în care oamenii, în special cei din mediul rural sacrifică porcul de Crăciun. Acesta nu se sacrifică înainte de ivirea zorilor și nici după apusul soarelui. De tăiatul porcului se ocupă bărbatul, iar femeia se ocupă de tranșatul cărnii. Bărbatul face semnul crucii și rostește: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.Tăierea porcului este însoțită de pomana porcului, la care participă toți cei care s-au ocupat de sacrificare. Femeia prăjeşte, într-un ceaun ori o cratiţă mare, carne tăiată din toate părţile porcului şi face o mămăligă mare, din care să mănânce toți.
Lăcrimioara ZOTA