Share
PS Timotei Sătmăreanul a săvârșit Liturghia Darurilor la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Săcălășeni

PS Timotei Sătmăreanul a săvârșit Liturghia Darurilor la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Săcălășeni

Vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite – numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, episcopul Romei – la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Săcălășeni (preot paroh Adrian Dobreanu), Protopopiatul Baia Mare.

În dangăt de clopote, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a fost întâmpinat în fața bisericii parohiale de tineri ce au ținut colacul tradițional cu pâine și sare – vechi simbol al ospitalității – de către soborul slujitor, autoritățile locale, de elevi ai Școlii Gimnaziale Săcălășeni însoțiți de profesorul de religie Camelia Dobrican și de credincioșii parohiei.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a sfințit Axionița cu Icoana Maicii Domnului „Panthanassa” vindecătoare de cancer și izbăvitoare de boli sufletești și trupești, fiind o copie a icoanei făcătoare de minuni care se află la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Aceasta a fost confecționată într-un atelier din localitatea Nemțișor, județul Neamț iar cheltuielile au fost suportate de către doi binefăcători.

Din părinții care au făcut parte din sobor s-au aflat Pr. Fabian Coroian – protopopul Băii Mari, Pr. Adrian Dobreanu – parohul credincioșilor din Săcălășeni, directorul Departamentului Media-Online al Episcopiei și coordonator al activităților social-filantropice în cadrul Protopopiatului Ortodox Baia Mare, Pr. Bogdan Ciocotișan – Parohia Dumbrăvița și coordonator ATOP Baia Mare, Pr. Augustin Homorodan – Parohia Coruia, Pr. Dumitru Fărcaș – Parohia Coaș, Pr. Mircea Conț – Parohia Culcea, Pr. Vasile Lăcătuș – fost paroh al bisericii, Arhid. Dumitru Botiș – director cu serviciile sociale eparhiale, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Ioan Onuț Păcurar – referent al Secretarului Eparhial și Diac. Silviu Daniel Pop – membru al Grupului psaltic „Theologos” cu slujire la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Între credincioșii prezenți la acest eveniment duhovnicesc din viața parohiei s-au aflat Gheorghe Emilian Pop – primarul comunei Săcălășeni și viceprimarul Vlad Sergiu Bîrle.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul vocal „Anghelos”, cor ce a fost înființat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin în anul 2020, fiind alcătuit din Pr. Ionuț Pleș, Prof. Diac. Ioan Hotico și Arhid. Vasile Bud – slujitori ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, respectiv Arhid. Vasile Nuszer – slujitor al bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare.

La momentul Chinonicului, Corul parohiei dirijat de profesorul Marian Rada (care este și cântărețul bisericesc) a interpretat mai multe pricesne având că solistă pe Laura Bianca Botișan, profesor de canto la Școala de Muzică „RoxMusic”.

În încheiere, părintele paroh Adrian Dobreanu a mulțumit Preasfinției Sale pentru popasul duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din Săcălășeni, părinților slujitori, și, în semn de recunoștință și prețuire, a oferit ierarhului, din partea Consiliului Parohial și a tuturor credincioșilor, o bederniță brodată cu chipul Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu – confecționată la Atelierul de veșminte „Sfânta Tavita” al episcopiei noastre – și un coș cu flori.

Scurt istoric al Parohiei Ortodoxe Săcălășeni
Parohia s-a format anterior secolului al XIII-lea, afirmație ce se întemeiază pe mai multe dovezi: prezenţa manuscriselor slavone din secolul XIII, existenţa primei biserici și vechimea satului.

Dorința de nou, de frumos, de durabil şi de necesități pastorale, îi determină pe credinciosii Parohiei Ortodoxe Săcălăşeni în anul 1928 să înceapă construcția unei biserici noi din cărămidă lângă șoseaua care leagă satul de Municipiul Baia Mare. În anul 1928 se construiește fundația, apoi, din anumite motive, se stagnează construcţia până în anul 1957, când se realizează pereții şi acoperişul. În anul 1967 se tencuiește în interior şi se realizează iconostasul, iar în seara zilei de 24 decembrie 1969, în ajunul Praznicului Nașterii Domnului, este sfinţită provizoriu de preotul paroh Traian Viman şi preotul Grigorie Dragoş de la Culcea. În anul 1976 se tencuiește în exterior, lucrare care premerge împodobirii cu pictura bisericească începută în anul 1979 de către pictorul Emanuel Bandu într-o manieră neobizantină. Lucrarea de pictură a fost finalizată în anul 1983 şi tot în acelaşi an, biserica a fost sfinţită de către vrednicul de pomenire, Preasfințitul Părinte Iustinian Chira Maramureșeanul.

Din anul 1969, Sfânta Liturghie se sâvârșeste în biserica nouă, iar biserica de lemn se păstrează ca Monument istoric, acolo unde se slujește Vecernia Mare unită cu Litia, Prohodul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, de hramul bisericii – Adormirea Maicii Domnului –, a doua zi de Paști sau cu alte ocazii.

La data de 29 septembrie 2013, Preasfințitul Părinte Iustin a sfințit noua catapeteasmă, a resfințit exteriorul bisericii în urma lucrărilor de înnoire efectuate în ultimii ani și a binecuvântat noua capelă mortuară din curtea lăcașului de închinare.
În data de 12 decembrie 2022, de Sfântul Ierarh Spiridon, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin efectuează o vizită la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și Casa parohială, iar în luna martie a anului 2023, după 10 ani de la slujirea unui arhiereu în această localitate, Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite.

În biblioteca parohiei se găsește primul Potir de lemn ce a aparținut primei biserici (1442), iar Chiriacondroniomul din 1699, trei manuscrise slave din secolul al XIV-lea și multe cărți de ritual din secolele XVII-XVIII au fost predate la Arhivele Statului.
Conform ultimului recensământ, Parohia Ortodoxă Săcălășeni numără peste 700 de credincioși harnici și gospodari.

Foto: Tudor Ciocotișan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu