„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 22 minute în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 49 minute în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 12 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 13 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 14 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 17 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 18 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - în urmă
Prohodul Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”
Vineri, 26 aprilie, Vinerea Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar, au oficiat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba Prohodului Domnului, înconjuraţi de soborul Catedralei, în prezenţa şi cu participarea unui impresionant număr de credincioşi.
După slujba Prohodului Domnului, urmată de cea a Utreniei de a doua zi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar, cu soborul, cântăreţii, corul şi marea mulţime de credincioşi, formând un şir imens, au înconjurat Catedrala Episcopală după rânduiala statornicită, creând un moment impresionant.
Tot după tradiţia Bisericii Ortodoxe, credincioşii s-au întors în Catedrală, trecând pe sub epitaf, care ne înfăţişează scena biblică a punerii în mormânt a Domnului, iar acest gest echivalează cu o prezenţă la Mormântul Mântuitorului.
„În Sfânta şi Marea Vineri este Denia cea mai semnificativă, pentru că este ziua cea mai tragică, în care retrăim patimile cele înfricoşătoare, Crucea cea de viaţă făcătoare şi îngroparea cu trupul a Domnului. Deci, ziua în care Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat şi om adevărat, purtător al trupului nostru afară de păcat, a pătimit pentru noi şi pentru a noastră mântuire voind. Voind s-a Întrupat, spun Sfinţii Părinţi, voind a flămânzit, voind a însetat, voind a suferit, voind a pătimit. A venit spre Patimă de bună voie. De aceea, în această zi, Sfânta Biserică, după rânduiala Sfinţilor Părinţi, a rânduit să săvârşim Denia Prohodului, în care cântăm această slujbă a Prohodului. Prohod înseamnă, din limba slavonă, a petrece pe cineva pe ultimul drum,. În limba greacă Prohod înseamnă o tânguire pentru cel plecat dintre noi, pentru cel mort. Tânguirea Îngropării Domnului. Cercetătorii susţin că alcătuitorul slujbei Prohodului Domnului este un Sfânt de secol al VII-lea, Sfântul Teodor Studitul, care a fost un strălucit teolog şi monah, stareţ al Mănăstirii Studion din Constantinopol. S-a şi născut în Constantinopol, dintr-o familie aristocratică. A fost un mare teolog şi un mare imnograf”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.