Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 1 oră în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
PS Iustin a fost prezent la hramul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad (FOTO)
Marţi, 29 iunie 2021, de sărbătoarea închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi a Mănăstirea Bixad, Protopopiatul Oaş, cu ocazia hramului lăcașului monahal.
Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bixad este cunoscută pentru icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, așezată spre închinare în biserica mănăstirii.
A devenit o tradiţie ca de fiecare sărbătoare a hramului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin să se afle în mijlocul credincioșilor pentru a se ruga împreună cu ei pentru trebuinţele cotidiene, pentru viaţă lungă şi sănătate, dar mai ales pentru cei mulţi, care se află departe, în ţări străine. Pentru ei, cei plecaţi, familiile lor de acasă, rudeniile, cunoscuţii şi prietenii se roagă neîncetat ca Dumnezeu să fie alături de ei cu ajutorul Său zi şi noapte.
Iată de ce, de fiecare dată, la sărbătoarea hramului, Preasfinţitul Părinte Iustin este primit cu mare bucurie. Cum a fost şi acum, când i-au ieşit înainte, la poarta de intrare în mănăstire, zeci de oşeni, îmbrăcaţi în portul lor inconfundabil şi multicolor, în frunte cu primarul Ioan Tătar.
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului, Pr. Vasile Chiorean din Bixad, Pr. Gheorghe Pop din Cămârzana, Pr. Dan Coroian din Lechinţa, Pr. Gabriel Chereji din Cuţa, Pr. Petru Costin din Târşolţ, Pr. Gavrilă Botiş din Moişeni, Pr. Stelian Crăciun din Boineşti, Pr. Marcel Markus din Someş Uileac, Pr. Ioan din Benesat, Sălaj, Pr. Andrei Pop din Norvegia, Pr. Adrian Petreţchi din Bixad-Trip, Pr. Constantin Oşan din Trip, Pr. Dinu Nechita din Româneşti, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, alţi preoţi invitaţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în Altarul de vară al mănăstirii, construcţie din zid, după planul arhitectural al domnului Dorel Cordoş, au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sărmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În rândul credincioşilor s-a aflat primarul Ioan Tătar al comunei Bixad, precum şi primarul Matei Godja al comunei Onceşti, din judeţul Maramureş, venit cu un important grup de pelerini din comună.
Un foarte cuprinzător cuvânt de învăţătură despre îndeplinirea misiunii apostolice a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, referindu-se la sfinţenia celor doi apostoli.
„În această adevărată şcoală a sfinţeniei, a artei mântuirii, s-au transformat ei în maeştri şi, odată cu primirea darului Duhului Sfânt, s-au umplut de putere şi de har, şi-au adus aminte de tot ce au învăţat, de tot ce au făcut, cum a trăit Hristos, tot ce le-a spus şi ce misiune le-a încredinţat. Iar Petru, în ziua Rusaliilor, a ţinut o cuvântare care i-a determinat pe pelerinii prezenţi la Ierusalim, care erau evrei din toată lumea, risipiţi printre neamuri, să se boteze ca la 3.000 de suflete. Iată ce putere a primit dintr-un pescar simplu şi a cucerit cetatea Ierusalimului prin puterea lui Hristos şi a Duhului Sfânt. Şi aşa a devenit el mare. Atunci s-a constituit în chip văzut Biserica lui Hristos, întemeiată de Fiul lui Dumnezeu”.
Vorbind despre importanţa Sfântului Apostol Pavel, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a afirmat că: „este mare, pentru că a fost un om învăţat, fariseu cu rangul. Fariseii cunoşteau legea în totalitate şi rapid. A învăţat la Gamaliel, marele învăţat de pe vremea Mântuitorului. La început el a fost împotriva creştinilor şi a avut o viaţă de rătăcire. A fost prigonitor. După ce Apostolii au început să vorbească şi s-a întemeiat Biserica lui Hristos, Saul a cerut încuviinţarea sinedriului ca să meargă în Damasc, în Antiohia, Siria de astăzi, ca să-i persecute pe creştini şi chiar să-i ucidă. Şi a primit încuviinţarea. Iar ziua, în amiaza mare, în arşiţa soarelui, în drumul spre Damasc, a văzut o lumină puternică şi a auzit un glas: Saule, Saule, de ce mă prigoneşti? Şi el a întrebat: Cine eşti, Doamne? Şi El a răspuns: Eu sunt Iisus! Se arătase în Lumină. Lumina Învierii. Orbitoare. Nu a mai văzut. A primit binecuvântarea transformării. Orbirea lui este, de fapt, simbolul vieţii pe care a trăit-o înainte. Şi după ce s-a botezat, şi-a recâştigat vederea. Au murit de moarte martirică. Aceşti Apostoli sunt pentru noi lumină, sunt pentru noi model, au fost aleşi de Hristos ca să pună temelie Bisericii Sale şi s-o răspândească în lumea cunoscută atunci, cu atâta putere, cu mâinile goale. Credinţa noastră este tezaur sacru”.
Părintele Arhim. Dr. Emanuil Rus a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru slujire, soborului şi credincioşilor care au fost prezenţi şi a dăruit Preasfinţitului, după ce i-a urat „La mulţi ani” cu ocazia zilei de naştere, un coş cu flori şi o bederniţă cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, informează Andrei Fărcaş, readactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.