Share
PS Iustin a săvârșit Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala istorică din Baia Mare (FOTO)

PS Iustin a săvârșit Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala istorică din Baia Mare (FOTO)

Luni, 8 august, de la ora 18:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare.

Episcopul a fost înconjurat de Pr. Dr. Marius Sabău, parohul credincioșilor și cadru universitar la Domeniul de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” din Baia Mare, Pr. Daniel Tirean – inspector control intern eparhial, Pr. Adrian Terec, Pr. Nicolae Varga, pensionar, Pr. Marius Pop, protopop în Portugalia, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului și Diac. Radu Anton, slujitor al catedralei.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La final, Diana Rednic, elevă la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, a interpretat o cântare bisericească închinată Maicii Domnului.

Un cuprinzător cuvânt duhovnicesc a rostit Preasfinţitul Episcop Iustin credincioşilor din biserică despre sfinţenie, Maica Domnului şi despre problemele lumii de azi, dominată de o multitudine de păcate:
„Ne aflăm în cea de a noua zi a Postului Adormirii Maicii Domnului şi perioada în care ne găsim se desfăşoară în fiecare biserică, în fiecare comunitate, în fiecare familie, în cer şi pe pământ, simfonia Maicii Domnului.

Paraclisul Maicii Domnului este cea mai iubită slujbă, pentru că are în conţinutul lui, pentru fiecare creştin, pentru fiecare suflet omenesc necăjit şi întristat o soluţie pe care o înaintează Maicii Domnului sub formă de rugăciune. Este cu atât mai important să ştim că rugăciunile pe care le facem în această perioadă sunt auzite, împlinite, pentru că priveşte către noi cu iubire de mamă, cu iubire nemărginită cum numai mama poate să aibă şi are putere, ca orice mamă, să se adreseze Fiului ei, să-i ceară răspuns pentru fiecare dintre noi. Cu această credinţă şi cu această nădejde şi cu această încredere ne rugăm noi şi de aceea suntem la slujba Paraclisului împreună în toate bisericile din România, mai cu seamă cele din Ardeal.

În Maramureş nu mai vorbim. La ceas de seară mamele şi copiii sau bunicile şi nepoţii, şi bărbaţii, dar ei mai puţin, sunt prezenţi în biserică şi cântă cu poporul. Diacul cântă împreună cu preotul şi întreg poporul;i este o adevărată simfonie, pentru că împreună cu noi cântă şi îngerii, pentru că Maica Domnului este o fiinţă unică. A fost adusă de Dumnezeu pe lume în mod minunat ca darul rugăciunii. Şi cine s-a născut din rugăciune, ca darul rugăciunii, va fi rugător. Sau un slujitor al voii lui Dumnezeu. Iar Maica Fiului lui Dumnezeu s-a născut ca dar al răbdării drepţilor şi dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana şi ca dar al rugăciunii şi a cererii lor neîncetate. Sunt cei mai fericiţi părinţi care au dăruit umanităţii ceea ce umanitatea aştepta de milenii. Aştepta izbăvirea. De aceea, la naşterea ei Dumnezeu a lucrat mult. A pregătit această naştere, a ocrotit-o, a încercat-o. A venit la bătrâneţe şi s-a născut cu o umbră de păcat strămoşesc”.

Apoi, Preasfinţia Sa a vorbit despre cum trebuie să ne pregătim pentru marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, despre cum poporul drept credincios întâmpină acest mare praznic cu pelerinaje spre mănăstirile din Eparhie, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu