Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 6 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 6 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 6 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 10 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 11 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
PS Iustin: „Dumnezeu vindecă bolile pe care nu le pot vindeca medicii”
În duminica a 20-a după Rusalii, a învierii fiului văduvei din Nain, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Acesta a fost alcătuit din Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Reiligie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, referent social, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiş, inspector social, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul și coordonatorul mai multor coruri ale Episcopiei, Arhid. Prof. Drd. Daniel Farcaş, Diac. Vasile Petru Bud.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran şi Paula Simionca, masterand la Academia de Muzică „Geroge Dima” din Cluj-Napoca.
La momentul liturgic potrivit, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit ectenia pentru cei adormiți, în care a pomenit pe Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a trecut la Domnul zilele trecute.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Vlad Simion Nechita, pe seama Catedralei episcopale.
Bogatul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la învăţăturile duhovniceşti pe care este nevoie să le desprindem din Evanghelia zilei, a Învierii fiului văduvei din Nain. După un relatare referitoare la momentul istoric al trecerii Mântuitorului prin localitatea Nain, situată la circa 10 km de Nazaret şi în apropierea Muntelui Tabor, Muntele Schimbării la Faţă a Domnului, în care locuitorii petreceau cu durere spre mormânt pe fiul unei văduve, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la momentul învierii acestuia, pe care o face Mântuitorul, pentru a-l reda ca sprijin pentru bătrâneţe mamei sale şi învăţăturile pe care le desprindem din această minune.
„Este o întâmplare luată din realitatea vieţii. De la intrarea în lume a păcatului strămoşesc şi, odată cu el, de la despărţirea omului de Dumnezeu Izvorul Vieţii, şi căderea în boală, în suferinţă şi în moarte, sfârşitul vieţii pământeşti a fost moartea. Este un tablou care parcă este desprins din lumea noastră. În lumea noastră de astăzi se vorbeşte atât de mult despre moarte, despre suferinţă, despre catastrofe, despre întâmplări cumplite nemaiauzite, despre drame şi tragedii, parcă suntem într-o piesă de Shakespeare. Totul este tragedie. Sau din tragedia greacă. Totul este tragic. Un dramatism care nu este ca în basmele noastre româneşti, când binele învinge”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat şi ce fel de minuni a făcut Mântuitorul şi Sfinţii Apostoli după coborârea Duhului Sfânt peste ei.
„Sunt momente când medicina este depăşită şi atunci intră în scenă Dumnezeu. Se întâmplă minuni. Dumnezeu vindecă bolile pe care nu le pot vindeca medicii”.
Cuvântul de învăţătură s-a încheiat cu un mesaj clar şi ferm adresat tinerilor, în general, şi tinerilor din ziua de azi, în special, în ceea ce înseamnă preţuirea vieţii.
„Este un mesaj adresat tinerilor. Tinere, ţie îţi zic scoală-te! Tinerilor de atunci, de azi şi de întotdeauna. Pentru că pot vedea şi tinerii că nu este scrisă nimănui în cartea existenţei vârsta la care îşi va încheia călătoria pământească. Nu este scris, numai Dumnezeu ştie. Dumnezeu, când venim pe lumea aceasta ştie începutul şi finalul vieţii noastre. Putem să compromitem planul lui Dumnezeu dacă abuzăm de viaţa noastră, dacă nu preţuim viaţa noastră ca dar al lui Dumnezeu, dacă am abuzat de ea. Iar tineretul de astăzi are o ofertă cumplită: totul este trăieşte clipa! Totul este fantezie, totul este magie. Totul este fum. Totul este spectacol, este joc de lumini. Tinerii sunt furaţi de acestea. De aceea, omul pe măsură ce se maturizează şi trece de 50 de ani începe să înţeleagă filosofia vieţii şi să-şi citească în cartea vieţii lui. Când suntem tineri n-avem timp. Mai târziu ne dăm seama cum a lucrat şi ce-a vrut Dumnezeu cu noi. Şi ce misiune ne-a dat de îndeplinit, că fiecare om are o misiune. Şi atunci tinerii trebuie să înţeleagă că viaţa este un dar de la Dumnezeu. Trebuie trăită frumos, trebuie trăită responsabil, trebuie trăită cu bucurie nepăcătoasă”, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.