Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 43 minute în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 58 minute în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 1 oră în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 6 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 17 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 17 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
PS Iustin la hramul Mănăstirii Rohia: „Maica Domnului ne-a fost mereu ocrotitoare şi Mamă bună”
Luni, 15 august, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu începere de la ora 9:30, Întâistătătorul Episcopiei ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, cu ocazia hramului lăcașului monahal.
A fost o sărbătoare deosebită atât pentru Ierarh, cât şi pentru credincioşii care au venit la întâlnirea cu Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a-i asculta cuvintele de învăţătură rostite cu această ocazie.
Mănăstirea a fost pregătită pentru marele praznic cu două zile înainte, când au fost scoase la închinare Icoana Maicii Domnului Îndurerată, scăpată dintr-un incendiu chiar în ziua unui hram, care de 96 de ani este la întâlnire cu credincioşii care urcă la mănăstire, şi noua icoană, Maica Domnului Paramythia (Mângâietoarea), pictată pentru Rohia la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, pe cheltuiala unei familii din Cluj-Napoca.
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul a fost ca de praznic mare şi sfânt, alcătuit din Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia şi exarhul mănăstirilor, Arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie din Oradea, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc al Lăpuşului, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” Dealu Mare, Pr. Mircea Filip din Paris, Franţa, Pr. Ioan Ropan, din Groşii Ţibleşului, Pr. Vasile Hatos, paroh în satul Rohia, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Eugen Burzo din Suciu de Sus, Pr. Vasile Tuns din Cerneşti, Pr. Marian Bilţ din Baia Mare, Pr. Mădălin Fangli din Trestia, Pr. Ciprian Bud Tâmbuş din Fânaţe, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiş, alţi preoţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Teodosie Bud, Arhid. Vlad Verdeş şi Arhid. Lucian Burnar, precum şi Maria Gheduţiu, elevă în clasa a VII-a, şi fratele ei mai mic, Ştefan, preşcolar.
Cuvântul de învăţătură
Bogatul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut referire la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la lucruri ştiute mai mult sau mai puţin despre Maica Domnului, Maica noastră a tuturor, la ce a însemnat Maica Domnului pentru neamul omenesc, la învăţămintele creştineşti pe care le desprindem din viaţa ei.
„Este praznic mare şi sfânt al Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare mult iubită de poporul lui Dumnezeu din România creştină, care, timp de două săptămâni, împreună cu păstorii lor de suflete, împreună cu părinţii şi maicile din sfintele mănăstiri, s-a pregătit, participând în fiecare seară la slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Iată, a început pelerinajul cel mare din România, unic, care adună multe sute de mii de pelerini la toate mănăstirile şi schiturile din Biserica Ortodoxă Română. Este un pelerinaj care, în Ardeal, are un specific deosebit. Noi suntem în „Muntele cel Sfânt” de la Rohia şi avem impresia că cerul şi pământul s-au unit în rugăciune, în cântare de laudă, de preamărire a Maicii Domnului. Fiii şi fiicele Biserici noastre, tineri şi maturi, au urcat în Muntele cel Sfânt ca să fie sub iubirea, ocrotirea şi purtarea de grijă a Maicii Domnului.
De altfel, poporul român a traversat toată istoria sub streaşina Bisericii Ortodoxe Române, care este corabia în care s-a salvat, din punct de vedere identitar şi creştin, de toate războaiele care au fost asupra lui. Maica Domnului ne-a fost mereu ocrotitoare şi Mamă bună, sfântă şi în braţele ei şi-a găsit poporul român liniştea şi pacea, binecuvântarea şi ocrotirea, zâmbetul de mamă şi toate darurile cu care este înzestrat, iar Sfânta Cruce a fost arma cu care am luptat împotriva văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi” – a spus, printre altele, PS Iustin.
Dar de suflet
O icoană în mozaic cu Maica Domnului „Rugătoarea” (Oranta), deoarece este Anul Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, a dăruit preacuviosul Arhim. Macarie Motogna Preasfinţitului Părinte Iustin, cu ocazia slujirii la acest hram. Un dar de suflet pentru muzeul Episcopiei, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.