Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 10 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 10 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 14 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Certeze în această duminică
Duminică, a V-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Certeze din Ţara Oaşului, unde a patronat mai multe evenimente: târnosire bisericii vechi, săvârşirea Sfintei Liturghii, binecuvântarea locului unde va fi ridicată a nouă biserică şi binecuvântarea a două cruci din marmură neagră ridicate recent în zona unde va fi noua biserică.
Puţină lume ştie faptul că biserica din localitatea Certeze din Ţara Oaşului are o vechime respectabilă, fiind ridicată în urmă cu 200 de ani de credincioşii din localitate, din piatră, pe un plan de 27 m lungime şi 11 m lăţime, cu o absidă semicirculară. Ea a fost refăcută de-a lungul anilor de mai multe ori de credincioşi, este robustă şi rezistentă, ca urmare a unei întreţineri responsabile. Ca urmare a lucrărilor efectuate la exterior şi a reorganizării Sfântului Altar, după noile reguli din Episcopie, biserica a necesitat retârnosită, deoarece s-a umblat la Sfânta Masă.
Biserica a fost târnosită pentru prima dată în 10 iulie 1977 de Preasfințitul Părinte Dr. Vasile Coman al Oradiei, la împlinirea a 160 de ani de la zidirea ei. În 1993 a fost pictată în tehnica frescă de pictorul Dorin Pleșa-Popescu, cu soția Alexandrina, din Deva, şi s-a resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. În anul 2017 a început reorganizarea Sfântului Altar de către preotul Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, iar în anul 2022, cu binecuvântarea, îndrumarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, biserica cu hramul istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 noiembrie), și celelalte două hramuri „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” (23 aprilie) și „Sfinții Martiri Brâncoveni” (16 august), primite la solicitarea și rugămintea
Consiliului Parohial și a preotului paroh Dorin Rareș Tămaș, în anul 2021, biserica monument istoric, cu o vechime de 205 ani, intră într-un amplu proces de restaurare, consolidare și înfrumusețare, în interior şi exterior. Fondurile financiare pentru alte lucrări, respectiv pentru împodobirea bisericii cu alte odoare sfinte, au provenit de la credincioşii Parohiei Certeze, de la diferiți binefăcători creștini din ţară şi străinătate, precum și din partea Primăriei și a Consiliului Local al comunei Certeze.
Slujba de târnosire a fost oficiată după toate regulile Bisericii Ortodoxe Române, prin rugăciunile rânduite care se rostesc, prin punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici în piciorul Sfintei Mese, a celor patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Pristolului, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese, a exteriorului şi interiorului bisericii, a Sfântului Altar și a Proscomidiarului .
Un sobor alcătuit din 17 preoţi şi patru diaconi a slujit la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în Certeze: Arhim. Dr. Casian Filip – consilier eparhial social-filantropic şi misionar, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Drd. Marcel Ioan Malanca – protopopul Oaşului, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul – de la Domeniul Teologic „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, fost paroh, Pr. Dorin Rareş Tămaş – paroh, Pr. Adrian Bucşa – secretar protopopesc, Pr. Nicolae Robaş – Schitul Luna Şes, Pr. Petru Tătar – pensionar, Bogdan Comiati – Arduzel, Pr. Ionuţ Lupşe – Finteuşu Mare, Pr. Claudiu Băban – „Sfântul Mina” Baia Mare, Pr. Iuliu Filip – Duruşa, Pr. Gavril Botiş – Moişeni, Pr. Dacian Chira – Spitalul Negreşti Oaş, Pr. Andrei Han – Asuaju de Jos, Pr. Adrian Roman – din Oradea, fiu al satului, Pr. Ioan Ciocan – din Făgăraş, fiu al satului, Pr. Gheorghe Pop – Cămârzana, Arhid. Teodosie Bud –consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş – inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar –secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.
La momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt duhovnicesc, pornind de la Evanghelia duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei.
„Cei doi oameni posedaţi de demoni, din Evanghelia de astăzi, nu erau în grija nimănui. Nimeni nu se ocupa de ei, nu îi era nimănui milă de ei, numai lui Dumnezeu. Hristos îi ştia din nord, din Nazaret, de aceea a venit direct la ei prin furtună.
Cunoştea suferinţa lor îndelungată. Acei oameni şi-au pierdut umanitatea căzând în cele materiale, devenind prea materialişti, prea lipiţi de cele materiale. Pe de o parte. Pe de altă parte, Mântuitorul ştia şi ce o să urmeze, că oamenii o să-şi arate în continuare starea lor căzută, pentru că, deşi oamul acela s-a vindecat, l-a redat familiei, comunităţii, societăţii, probabil că oamenii aceia aveau familie, aveau copii, poate aveau nepoţi, poate aveau rudenii, oricum, nu erau veniţi din altă parte, erau de-ai locului, nu i-a impresionat pe gadareni lucrul acesta, nu i-a înfricoşat nimic din întâmplarea care a făcut ca 2.000 de porci să se prăvălească în mare. Pagubă mare. Aceasta arată ce forţă are diavolul. Ce putere are. Şi cât este de puternic omul. Pe cei doi oameni n-au putut să-i ucidă. Două fiinţe umane. Două persoane. Dar pe 2.000 de porci i-au distrus îndată. Aici se vede importanţa omului, valoarea şi puterea lui. Dumnezeu n-a pus în cumpănă două persoane cu două mii de porci. Hristos a arătat că acolo este valoarea, acolo este Dumnezeu. Asta vrea Dumnezeu. Materia o arde focul sau o ia apa. Sau a luat persoanele bogate şi nu mai sunt. Şi bogăţia cui rămâne? Noi ştim. Avem atâtea tragedii în viaţă.
Adunăm şi, la un moment dat, pierdem copiii. Adunăm pentru copii şi pierdem un copil drag. Poate-i singurul. Şi nu mai avem cui să lăsăm ce-am agonisit. Şi aici este discernământul şi înţelepciunea creştină: ca să punem graniţă până unde ne consacrăm bunurilor materiale şi chivernisirii lor. Până unde şi de unde spunem: pe aici nu se trece. De aici e Dumnezeu, suflete al meu. De aici e Dumnezeu. De aici trăiesc pentru Dumnezeu. Ajunge! Dacă avem înţelepciune, trebuie să facem acest lucru. Nimic nu este interzis, totul este permis, dar trebuie să ştim măsurile toate. Omul – măsura tuturor lucrurilor, a zis filozoful.
Şi mai reţinem din rugămintea demonilor: nu ne trimite în iad, i-au spus Mântuitorului. Păi, să ne înfricoşăm, pentru că nici demonii n-au vrut să meargă în iad. E atât de cumplit iadul, locul acela de chin, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor, încât nici diavolii nu vor să stea acolo. Este loc de chin veşnic. Gadara poate fi identificată şi astăzi la cei care au căzut în capcana celui rău”, a explicat Preasfinţitul Părinte Iustin.
Pentru efortul depus în mai mulţi şi realizările de până acum, Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit părintelui Dorin Rareş Tămaş, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”. Aceeaşi distincţie, dar pentru mireni, a fost oferită primarului Petru Ciocan al comunei Certeze.
Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman”.
Diplomele Anului Omagial au fost înmânate, Comitetului de Femei, Corului bisericii, Consiliului Local şi mai multor persoane binefăcătoare: Gheorghe şi Floare Ciocan, Petru şi Irina Sas, Petre şi Mărioara Ciocan, Petre şi Ana Ciocan, Grigore şi Maria Dorle, Vasile şi Lucica Batin, Vasile şi Ana Dorle, Mircea Ciocan împreună cu fraţii şi nepoţii, Vasile şi Ana Drăguş, Gheorghe şi Maria Oros şi Dumitru şi Păuniţa Moiş.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, soborul şi toţi credincioşii s-au rugat, după rânduială, pentru sfinţirea locului pentru noua biserică şi punerea pietrei de temelie. Noua biserica va avea 19 m lăţime, 40 m lungime şi 40 m înălţime. Hramurile bisericii vor fi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Muceniţă Marina şi Sfântul Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni.
În vecinătatea locului unde va fi amplasată noua biserică parohială s-au realizat două troițe din marmură neagră cu chipul Domnului Hristos, din mozaic aurit, prin bunăvoința domnului Mircea Ciocan (a Bumbului) din SUA, împreună cu frații și nepoții săi din Certeze, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre, și Arhid. Adrian Dobreanu,
Responsabil Comunicații Media-Online.