Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 2 ore în urmă
La Muzeul Satului: Elevii clasei a II-a A de la Colegiul de Arte Baia Mare au avut parte de activități interesante de Ziua Internațională a Cititului Împreună - 2 ore în urmă
Reciclează responsabil în Baia Mare! - 2 ore în urmă
Vișeu de Sus devine mai frumos și mai primitor - 2 ore în urmă
Prezentare de carte în sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței - 2 ore în urmă
Întâlnire cu Planetele – observații astronomice în Baia Mare - 2 ore în urmă
Controversele legate de intențiile expansioniste ale lui Donald Trump - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a participat la ședința de lucru a Sfântului Sinod - 3 ore în urmă
Echipa de robotică „Clever Core” a Colegiului „Gheorghe Șincai” Baia Mare organizează a III-a ediție a evenimentului „Beyond Clever Meet” - 4 ore în urmă
George Simion reacționează la apelul lui Ponta și Georgescu - 18 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a participat la ședința de lucru a Sfântului Sinod
Aseară, 5 februarie, cu începere de la ora 18:00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prezidat ședința de lucru a Sfântului Sinod – partea introductivă și lucrările comisiei sinodale – în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din incinta Palatului Patriarhiei din București.
În cadrul sesiunii de lucru, părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Noul ierarh ales va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania.
La această ședință a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Scurte date biografice a părintelui arhimandrit Nectarie Clinici:
Părintele arhimandrit Nectarie Clinci s-a născut la data de 15 noiembrie 1968 și a intrat în viața monahală la Mănăstirea Putna la 20 noiembrie 1996. La 27 decembrie 1997 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah la 18 ianuarie 1998. A fost numit egumen al Schitului Sihăstria Putnei la 1 octombrie 2000. La 25 martie 2002 a fost hirotesit protosinghel. Începând cu 20 februarie 2005 a fost numit stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit la 31 decembrie 2006. De asemenea, din anul 2020 îndeplinește ascultarea de exarh de zonă în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților.
Părintele arhimandrit a urmat cursurile de Licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești şi pe cele Masterat la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
Ca stareț al Sihăstriei Putnei a coordonat, între anii 2002-2017, construcția bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”, în acest răstimp fiind edificate şi sfințite alte trei biserici și un paraclis, mai multe corpuri de chilii, case pentru pelerini, spaţii pentru ateliere și alte anexe. În perioada 2011-2012 a inițiat reactivarea Schitului „Nașterea Maicii Domnului”- Marginea.
Pe plan misionar-filantropic a inițiat construirea unui cămin pentru bătrâni în proximitatea mănăstirii, în care sunt adăpostite şi îngrijite 12 persoane.
A coordonat mai multe monografii, albume foto, precum și alte lucrări cu caracter religios. În anul 2017 a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cea mai înaltă distincție din Biserica noastră, Crucea Patriarhală pentru clerici. În același an a primit Ordinul „Crucea Moldavă”, în 2022 Ordinul „Crucea Bucovinei”, la acestea adăugându-se şi alte distincții și titluri onorifice acordate de autoritățile civile pentru slujirea Bisericii şi a semenilor, informează Diac. Emilian Apostolescu – Ziarul Lumina / Pr. Adrian Dobreanu
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol/ Arhid. Gherasim Nap