Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 4 minute în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 13 minute în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 43 minute în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 51 minute în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 1 oră în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 1 oră în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 1 oră în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a participat la solemnitățile organizate cu prilejul Centenarului Patriarhiei Române - 2 ore în urmă
Expoziția fotografică ”Comorile României – Patrimoniul Mondial UNESCO din România” este expusă în aer liber la Madrid - 2 ore în urmă
Rușinos! CCR își alocă bani pentru pastile, în timp ce românii strâng cureaua - 17 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a participat la solemnitățile organizate cu prilejul Centenarului Patriarhiei Române
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit ieri, 4 februarie, împlinirea a 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. Acest moment istoric a fost marcat la Catedrala Patriarhală din București, unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu 48 de ierarhi membri ai Sfântului Sinod. La final, a avut loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți părinți duhovnici și mărturisitori ortodocși români din secolul al 20‑lea aprobată de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 11‑12 iulie 2024.
Data de 4 februarie 1925 reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română, prin ridicarea sa la rangul de Patriarhie, recunoașterea demnității câștigate prin secole de mărturisire jertfelnică a dreptei credințe ortodoxe de către ierarhii, preoții și credincioșii români. Aniversarea primului centenar al Patriarhiei Române căruia îi este dedicat întregul an 2025 a fost marcată în mod solemn la Catedrala Patriarhală prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu 48 de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
După rugăciunea Amvonului, înainte de otpustul Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea generală a canonizării celor 16 noi sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori din secolul al 20‑lea: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie), Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie), Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie); Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie); Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie), Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie), Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie), Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie), Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie); Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie); Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie), Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai); Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie), Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august) și Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Tomosul sinodal al proclamării generale a celor 16 sfinți părinți mărturisitori și duhovnici români a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, secretarul Sfântului Sinod.
În continuare, icoanele celor 16 sfinți au fost purtate de clerici ostenitori ai Administrației Patriarhale şi Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor şi prezentate în Catedrala Patriarhală, în timp ce membrii Grupului psaltic „Tronos”, conduși de arhidiacon Mihail Bucă, au interpretat troparele lor, alcătuite ca parte a procesului de canonizare.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit apoi cuvântul intitulat „Centenarul Patriarhiei Române – timp de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu şi binefăcătorilor, prilej solemn de cinstire a sfinților recent canonizați”.
Evenimentele liturgice și aniversare au continuat în Catedrala Patriarhală, după proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX‑lea, cu slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.
Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a membrilor Adunării Naționale Bisericești, a ostenitorilor din Administrația Patriarhală și de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și a credincioșilor prezenți la acest moment istoric.
La aceste solemnități a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, informează Ziarul Lumina / Pr. Adrian Dobreanu.
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol / Arhid. Gherasim Nap