181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 8 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Religie: Pe cuprinsul eparhiei noastre sunt în lucru 19 şantiere de pictură bisericească
La finalul săptămânii trecute, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a găzduit întrunirea membrilor Adunării Eparhiale.
A fost analizată întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2020, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.
Potrivit bilanțului, în anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației, în curs de restaurare, cu destinația Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
Pe cuprinsul eparhiei noastre sunt în lucru un număr de 19 şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la două biserici monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfântul Apostol Petru şi Pavel” Şomcuta Mare și biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” Plopiș).
În cadrul „Anului Omagial al pastorației părinților și copiilor” şi „Anul Comemorativ al filantropilor ortodocși români” s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediţia a IV-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane din secolele XVIII-XIX din colecția Centrului Eparhial, în Duminica Ortodoxiei.
La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost realizată icoana „Anului Omagial al pastorației românilor din afara României”, Maica Domnului, ocrotitoarea migranților români, care o are în compoziție ca personaj central pe Maica Domnului, în partea superioară medalioane cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar în partea inferioară grupuri de credincioși din toate zonele etnografice ale Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înveșmântați în straie tradiționale. Icoana a fost executată de către pictorul iconar Gabriel Solomon din Cluj-Napoca.