Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 3 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 4 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 4 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 6 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 7 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 11 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 14 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 14 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Sărbătoare importantă în calendarul ortodox, pe 10 martie
Duminică, 10 martie 2024, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, împreună cu ceilalți care au suferit pe vremea împăraților romani Deciu și Valerian.
Mama Sfântului Mucenic Codrat, Rufina, era o femeie cu mare frică de Dumnezeu, iar în perioada în care au început persecuțiile creștinilor, aceasta a fost nevoită să fugă în munți.
După o mare bucată de drum pe care a parcurs-o, Rufina nu s-a mai putut deplasa și a decis să se ascundă, iar după câteva zile, aceasta l-a adus pe lume pe Codrat.
La câteva zile după ce a născut, Rufina s-a stins din viață, iar Sfântul Codrat a rămas orfan, însă Dumnezeu a avut grijă de el și a fost găsit de oameni credincioși care l-au crescut. Mai târziu a devenit doctor și a vindecat mulți oameni prin cuvântul lui Dumnezeu.
Sfântul Codrat a preferat să petreacă mare parte din timpul liber în pustietate, unde s-a dedicat rugăciunii iar acesta a reușit și să împartă învățăturile sale, ucenicilor săi, printre care
și Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel, Crescent și mulți alții. Împăratul Deciu a decis să vină la Corint, să îi tortureze și să îi ucidă pe creștini. Sfântul Codrat a fost unul dintre cei mai în vârstă, iar acesta a apărat, în numele tuturor, credința față de Dumnezeu.
Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 10 martie!
Sosit-a sfântul și minunatul praznic al sfinților mucenici, care s-au nevoit cu sfințenie, luminând pe toți cu raza Duhului.Deci adunându-ne, iubitorilor de praznic, după datorie să-i fericim pe dânșii.
Din noroiul patimilor, din furtuna gândurilor, de săgețile vicleanului și de orice pornire potrivnică izbăviți, sfinților mucenici, sufletele celor ce laudă nașterea voastră.
Rănile voastre cele mucenicești împrăștie mireasmă plină de har și sângele lor varsă izvoare prin Dumnezeiescul Duh și vindecă patimile sufletești și trupești; pe care, cu vrednicie, să le lăudăm. Amin!
Lăcrimioara ZOTA