Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 oră în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 oră în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 14 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 14 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 15 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 15 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 19 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Sărbătoarea tinerilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului (GALERIE FOTO)
Duminică, 27 decembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, au săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia împlinirii a patru ani de la întronizarea ca episcop titular al Maramureșului şi Sătmarului, sărbătorirea Zilei tinerilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului şi lansarea volumului intitulat „Comunicare, comuniune, Liturghie și Filantropie în vreme de pandemie”.
Un mare sobor de preoţi şi diaconi a slujit la această sărbătoare alături de cei doi ierarhi ai Epicopiei, din care au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare exarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul sectorului social, Pr. Drd. Claudiu Ciscai, Pr. Florin Bălan, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dumitru Botiş, inspector social eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei, Diac. Valeriu Vana și Diac. Vasile Petru Bud.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul tinerilor din ASCOR şi ATOCEM (Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene), dirijaţi de Pr. Ionuţ Pleş. La Chinonic au colindat tinerele interprete Maria Casandra Hauşi, Maria Mihali şi Oana Font.
Credincioşii care nu au mai avut loc în spațiul din demisolul Catedralei din cauza ocupării doar în proporție de 30% a spaţiului, datorită reglementărilor privind pandemia, au putut să se roage în spațiul de sus, mult mai încăpător, aflată în sadiul de pictură, unde a fost instalat un ecran mare, pe care a fost urmărită Sfânta Liturghie, care a fost transmisă în direct pe facebook şi Maramureş Tv.
Un cuprinzător şi plin de sfaturi duhovniceşti a transmis credincioşilor Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, pornind de la sărbătoarea de ieri.
„Pildă pentru fiecare dintre noi, de mărturisire, de tenacitate, de profunzime teologică, de curaj, de demnitate de a-L mărturisi pe Dumnezeu, pe Hristos chiar cu preţul vieţii noastre, indiferent că suntem preoţi, ierarhi, diaconi sau simpli credincioşi, toţi avem datoria sfântă de a-L mărturisi pe Hristos, de a spune în sânul familiilor noastre, de a spune prietenilor noştri, de a spune lumii întregi cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Şi, Doamne, cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu! În primul rând ne-a adus din nefiinţă la fiinţă. Este primul mare dar şi prima mare cuvântare pe care Dumnezeu ne-a făcut-o nouă, pentru că ne-a adus dintru nefiinţă la fiinţă, pentru că înainte de a înfiinţa şi a fi zămisliţi în pântecele mamei noastre noi n-am existat. N-a existat posibilitatea înainte de a fi zămisliţi să facem o cerere părinţilor noştri ca să venim pe această lume, pentru că este ilogic, nu puteam. Am venit în această lume ca dar de la Dumnezeu, Care a binecuvântat dragostea părinţilor noştri şi am fost zămisliţi fiecare dintre noi în pântecele mamei noastre şi ne-am născut pe acest pământ ca dar şi binecuvântare de la Dumnezeu. De aceea, avem tăria şi obligaţia să mărturisim cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Polihroniu drept mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile venite asupra Întâistătătorului Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.
Despre activitatea de 26 de ani a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin a vorbit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care a subliniat, în special, râvna din timpul stării de urgenţă, când comunicarea, comuniunea şi Slujirea Sfintei Liturghii s-au făcut în comunicare continuă cu credincioşii Eparhiei. Cu această ocazie a fost lansată cartea sugestiv intitulată „Comunicare, comuniune, Liturghie şi filantropie în vreme de pandemie”.
De asemenea, Preasfinițitul Părinte Episcop Iustin, a primit în dar din partea ostenitorilor Centrului Eparhial, o cârjă arhierească și un coș cu flori.
„Toată activitatea, sfaturile şi îndrumările pe care le-am dat cu această ocazie au fost făcute ca nici o clipă preoţii, monahii şi credincioşii să simtă lipsa purtării noastre de grijă. Mereu am ieşit cu câte un comunicat, cu îndrumări în Postul Mare, de Sfintele Paşti, adică atunci când a fost nevoie de apărarea sfintei credinţe cu demnitate, cu dârzenie, cu înţelepciune şi cu propuneri şi soluţii asumate, cu lucruri care, puse în pratică, s-au dovedit mult folositoare”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat distincţii pentru doi slujitori ai Catedralei Episcopale şi pentru trei tinere fete, interprete a folclorului maramureșean.
Slujitorul Catedralei, Pr. Adrian Morar, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, pentru întreaga activitate în cadrul Catedralei, a muncii cu tinerii şi în cadrul Episcopiei, ca referent la Sectorul social-filantropic.
Tânărul Ipodiacon Vasile Pop, a primit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, fiind un apropiat al marelui Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian.
Ordinul omagial şi Medalia omagială „Preot Nicolae Gherman” au fost conferite artistelor maramureşene Maria Mihali, Maria Casandra Hauşi şi Oana Font „în semn de înaltă apreciere şi alesă preţuire pentru promovarea cântului, doinei şi a folclorului autentic românesc şi maramureşean, precum şi a portului, graiului, tradiţiilor sfinte româneşti, a pricesnelor liturgice şi a colindelor noastre străbune”, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.