La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 16 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 54 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări cu privire la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – 29 august
Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – „a celui mai mare bărbat născut din femeie” (cf. Matei 11, 11), este o zi în care ne aducem aminte cu multă tristețe de evenimentul tragic care a avut loc acum aproximativ 2000 de ani, când, Sfântul Ioan Botezătorul, a fost decapitat ultimul mare profet al Vechiului Testament, din porunca lui Irod la cerințele Irodiadei.
De altfel, părinții contemporani menționează faptul că acest eveniment este al doilea ca însemnătate din istoria omenirii după răstignirea pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu, când Hristos a murit pentru noi și pentru mântuirea noastră.
În acest an, această sărbătoare cade joi. În ajun, miercuri seara, se va oficia Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia. Utrenia se poate săvârși în continuarea Vecerniei – însemnând așadar Slujba Privegherii, sau dimineață, înainte de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, conform rânduielilor stabilite în cadrul mănăstirilor, schiturilor și bisericilor de mir, cu respectarea indicațiilor din Minei.
La Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii se pun cele obișnuite conform Tipicului slujbei: după Vohodul Mic (ieșirea cu Sfânta Evanghelie), Troparul și Condacul sărbătorii, urmate de Prochimenul, Apostolul, Aliluia, Evanghelia și Chinonicul – toate ale Tăierii capului Înaintemergătorului.
La masă se mănâncă de post, iar credincioșii care sunt mai râvnitori și evlavioși pot posti aspru (doar pâine și apă) sau negru (ajunare completă fară a mânca sau a bea ceva pe parcursul întregii zile).
Menționăm faptul că în această zi Biserica ne îndeamnă să ținem post pentru a urma pilda Înaintemergătorului Domnului care și-a petrecut viața în multă rugăciune și asceză. De asemenea, sunt interzise nunțile, organizarea zilelor de naștere și onomasticile precum și petrecerile de orice fel, condamnând astfel gestul negândit și nesăbuital lui Irod în urma ospățului organizat cu ocazia zilei de naștere!
Tropar, glasul al doilea:
„Pomenirea dreptului cu laude, iar ţie destul îţi este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat mai cinstit şi decât proorocii. Că te-ai învrednicit a boteza în repejunile Iordanului pe Cel Propovăduit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te, ai binevestit şi celor din iad pe Dumnezeu, Cel Ce S-a arătat în trup: pe Cel Ce a ridicat păcatul lumii şi ne-a dăruit nouă mare milă”.
Pr. Adrian Dobreanu – director Departament Comunicații Media-Online