CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 2 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 3 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 7 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 7 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 8 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 8 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 8 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 8 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 10 ore în urmă
Inedit: Se pot vizita online bisericile monument istoric din Ţara Chioarului
Treizeci de biserici, monumente istorice, aflate în Ţara Chioarului pot fi vizitate online pe portalul web culturamm.ro, scrie basilica.ro.
Sunt disponibile fotografii de ansamblu şi de detaliu, hărţi și scurte descrieri ale acestor obiective de mare valoare pentru patrimoniul Ţării Chioarului. Însă cea mai spectaculoasă funcţie pentru vizitatori o reprezintă tururile virtuale cu puncte de rotire la 360 grade.
„În acest fel, având cel puţin 4 puncte de staţie pentru fiecare monument, putem oferi vizitatorilor aspecte din exterior, dar şi din interior (pronaos, naos, altar), concretizate în peste 140 de panorame”, menţionează iniţiatorii proiectului.
Printre lăcaşurile de cult incluse în proiect, se regăseşte biserica din Şurdeşti, aflată în patrimoniul UNESCO. Nota particulară a ansamblului este dată de acest pridvor ale cărui elemente decorative au fost realizate de către mesterul Ştefan Tămăran Ciocotişan.
Turnul-clopotniță, desfășurat deasupra pronaosului, este prevăzut cu foișor extins spre exterior având o structură din doisprezece stâlpi, cu arcade realizate prin cioplirea contrafișelor dintre stâlpi și grinda superioară.
Turnul are 54 de metri, astfel că biserica atinge înălţimea de 72 de metri, fiind printre printre cele mai înalte construcţii sacrale de lemn din Europa şi din lume.
Este depășită actualmente de noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, care are 78 m înălţime.
Proiectul cultural „Biserici din Ţara Chioarului. Tururi Virtuale” a fost realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, împreună cu instituţiile partenere şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Foto: culturamm.ro.