Adio plăți pe hectar? Reforma subvențiilor APIA - 2 ore în urmă
Care este exponatul lunii februarie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - 2 ore în urmă
Reînvierea unei tradiții: În Bontăieni s-a organizat cea de-a II-a ediție a „Șezătorii de altădată” - 2 ore în urmă
CFR reia planurile de electrificare a căii ferate în nord-vestul României - 4 ore în urmă
CNAS lansează o nouă ediție a Ghidului asiguratului - 4 ore în urmă
Podul peste Tisa ar trebui să fie gata la finalul acestui an - 6 ore în urmă
„Îi beteag de moarte și mănâncă cât poate” – cum a apărut acest proverb în Maramureș - 6 ore în urmă
Au fost lansate temele celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului-Concurs Național de Satiră și Umor „Zâmbete în Prier” - 6 ore în urmă
Centrul Rivulus Pueris: Activităţile de club sunt în topul preferinţelor seniorilor băimăreni - 8 ore în urmă
“Istoria văzută prin ochii bunicilor”: Concurs de eseuri destinat elevilor de etnie ucraineană - 8 ore în urmă
Se prăznuiește Înălțarea Domnului și, implicit, Ziua Eroilor
Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din saptamana a VI-a după Paști. Anul acesta o sărbătorim pe 28 mai. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În aceasta zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”, potrivit creștinortodox.ro.
Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvanta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9).
Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbatoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi, în toate bisericile se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Unde liturghisesc și predică ierarhii
Cu această ocazie, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, se va afla la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, iar PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, va fi la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă. Sfintele Liturghii se vor săvârși cu respectarea măsurilor igienico-sanitare impuse de autorități și a legislației în vigoare, precum și a îndrumărilor bisericești transmise în Eparhie privind starea de alertă.