Share
Șezători până în postul Paștelui

Șezători până în postul Paștelui

Maramureșul este vestit în țară și în lume pentru păstrarea cu sfințenie a tradițiilor. Una dintre ele este șezătoarea. Cu mulți ani în urmă, se organiza în fiecare zi de luni sau miercuri. Se alegea o casă din sat unde își dădeau întâlnire fetele și femeile și se întreceau în arta războiului de țesut, a goblenului, torsului. Și astăzi se mai păstrează acest obicei străvechi. E un bun prilej de socializare, transmiterea obiceiurilor și a istoriei satului.

Șezătorile au loc până în postul Paștelui. În Lăpușul Românesc, fetele nemăritate și femeile au îmbinat munca cu poveștile, cântecul, hora și voia bună. În cadrul șezătorilor, fetele au ocazia de a-și face zestrea. La ora stabilită, îmbrăcate în costumele populare, își arată iscusința la cusut, țesut sau tricotat. E un obicei păstrat în zonă, acela de a-și face apariția în cadrul șezătorii, și a feciorilor. Ei sunt în căutarea viitoarei mirese. Li se spun „nevestele” pentru că sunt costumați în femei, cu fețele acoperite. Ei umăresc fiecare fată cât este de harnică și pricepută. Dacă au noroc, își găsesc aleasa inimii.

Șezătorile din Maramureș se vor mai organiza, doar până pe 17 martie, din 18 martie începând postul Paștelui. Acesta se încheie pe 4 mai 2024.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu