Share
Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală; A fost oficiat și un parastas pentru făuritorii Unirii Principatelor (GALERIE FOTO)

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală; A fost oficiat și un parastas pentru făuritorii Unirii Principatelor (GALERIE FOTO)

Duminică, 24 ianuarie (a XXXI-a după Rusalii), zi în care se aniversează Unirea Principatelor Române, Moldova cu Țara Românească într-un singur stat, eveniment de la care au trecut 162 de ani, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și eclesiarh al Catedralei Episcopale, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Arhid. Prof. Drd. Daniel Farcaş, Diac. Valeriu Vana şi Diac. Vasile Petru Bud.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
​De asemenea a fost oficiat un Parastas pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropopitul Primat, Nifon şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor. În încheierea Sfintei Liturghii, Corul Catedralei a cântat „Hora Unirii”.
Un cuvânt deosebit de învățătură și plin de foloase duhovniceşti a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, care se referă la Vindecarea orbului din Ierihon.
​„Aşa s-a petrecut acest miracol mare, unde, Hristos primeşte din partea unui nevăzător un apelativ mărturisitor; orbul a întrebat: „Cine trece?” – „Iisus din Nazaret”, i s-a răspuns. N-a strigat „Iisuse din Nazaret”. A strigat „Iisuse, Fiul lui David”. Aceasta a fost o mărturisire de la un om nevăzător. Cum o putem explica? El a auzit despre Hristos cu siguranţă că săvârșește minuni mari, că este Proorocul din Nazaret, aşa cum Îl numea mulțimea, că face minuni pe care nu le-a mai făcut nimeni şi vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii.
Dar, în sinea lui – și trebuie să înţelegem că el a crezut-, a avut o vedere interioară şi anume că Iisus din Nazaret este Fiul lui David, adică Mesia, Mântuitorul lumii, Cel aşteptat de poporul ales, Cel profeţit de profeţi. De aceea I se adresează Lui „Iisuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!” Îl numeşte Mântuitor sau Salvator şi-I recunoaşte puterea de taumaturg, făcător de minuni, cu puterea de a vindeca orice boală incurabilă, pe care nu o mai poate vindeca nimeni. Deci, pe de o parte, se roagă, pe de altă parte crede şi mărturiseşte că Iisus din Nazaret este Fiul lui David, Mesia. Aşa au profeţit proorocii că Mesia se va naște din neamul şi din seminţia lui David în Betleemul Galileii. Iată, un om fără vedere mărturiseşte un lucru mare, care ne învaţă pe noi ce şi cum să credem. Ce şi cum să vedem. Ce şi cum să privim. Acesta este orbul din Ierihon vindecat de Iisus Hristos Mântuitorul lumii”.
„Să nu treacă Hristos pe lângă noi, ultima dată, la fel cum a trecut prin Ierihon, fără să zicem şi noi: „Doamne, să văd!”, a îndemnat pe credincioși, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu