Share
Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Istorică din Baia Mare

Duminică, 7 august, când credincioşii prăznuiesc pe sfinţii din neamul nostru, Teodora de la Sihla şi Pafnutie Pârvu Zugravul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a făcut mare bucurie credincioşilor de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută în rândul băimărenilor ca fiind Catedrala Veche sau Catedrala Istorică.

Preasfinţitul Părinte Iustin a slujit în fruntea unui sobor format din preoţii slujitori şi foşti slujitori ai Catedralei, cărora li s-a alăturat Părintele Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare: Pr. Dr. Ioan Marius Sabou, paroh, Pr. Adrian Terec, slujitor, Pr. Daniel Tirean, inspector control financiar intern de la Centrul Eparhial şi slujitor la această biserică, Pr. Andrei Costinaş, fost paroh la această biserică, Pr. Nicolae Varga, fost slujitor aici, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Diac. Radu Ioan Anton, de la această biserică.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de Gabriela Cânţa.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut o relatare și explicare foarte frumoasă, pornind de la Evanghelia zilei, a înmulţirii pâinilor, interpretată de Sfinţii Părinţi ai Bisericii ca fiind chiar o formă euharistică de hrană duhovnicească şi cel ca va mânca din ea va avea viaţă veşnică, deci nu va muri.

„Trebuie să înţelegem din Sfânta Evanghelie de astăzi că Mântuitorul, pe lângă faptul esenţial că ne-a dăruit Euharistia, pâinea şi vinul, care se prefac în Trupul şi Sângele Său, pe care a instituit-o la Cina cea de Taină, în acelaşi timp, nu doreşte să ne lipsească pâinea, înţelege nevoia noastră biologică de a avea hrană pentru existenţa fizică. De aceea a şi înmulţit pâinile în pustie. Conducătorii sunt datori să asigure pâinea, accesul la pâine şi la apă. Sunt milioane de oameni pe Terra care n-au acces la pâine, la apă, la medicamente, la educaţie, în timp ce unii au miliarde, triliarde de bani şi tot adună, se îmbogăţesc şi nu ştiu ce să facă cu ei, apoi îmbătrânesc, mor şi banii rămân. În loc să împartă, ca să fie pentru fiecare. Puţin ar trebui să se sacrifice, pentru cei din Africa, care n-au pâine, n-au apă, n-au îmbrăcăminte, n-au medicamente, n-au educaţie. Şi n-ar trebui mult să ofere ca să iasă din faza de subnutriţie, de umilinţă.

Trebuie să luăm atitudine când persoana umană este desconsiderată şi călcată în picioare. Să avem în fiecare zi pâine pe masă. Asta ne semnalează Mântuitorul în rugăciunea de astăzi. Iar lumea a suferit mari dezechilibre, mari ilegalităţi, mari nedreptăţi. Biserica lui Hristos îşi continuă călătoria în lumea aceasta prin Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ până la sfârşitul istoriei. Pe noi nu ne înspăimântă sfârşitul istoriei. Dimpotrivă. Ne vom întâlni cu Hristos, Stăpânul nostru, pe Care-L iubim, Îl urmăm, Îl mărturisim şi-L propovăduim”, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”, și Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu