Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 14 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 14 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 14 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 18 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 19 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Sfânta Liturghie arhierească la Parohia Ortodoxă Călinești Oaș
În duminica a 6-a după Sfintele Paști, a vindecării orbului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat capela mortuară și a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Călinești Oaș, Protopopiatul Oaș, parohie păstorită de părintele Gavrilă Mihalca.
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a fost întâmpinat de coconii oșenești îmbrăcați în straie tradiționale la capela mortuară din localitate, situată la câteva sute de metri de biserică. În cadrul slujbei de binecuvântare, această a primit hramul „Învierea lui Lazăr”. La final, a fost rostită o ectenie pentru sufletele cele adormiți, care se odihnesc în cimitirul de lângă această capelă.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Pr. Gavrilă Mihalca, parohul credincioșilor din Călinești Oaș, Protos. Cleopa Sarca, starețul Mănăstirii Portărița, Pr. Florin Tinca, paroh în Gherța Mare, părinții Vasile Petrovai și Cosmin Petrovai de la Parohia „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, Pr. Marius Dragoș, paroh în Halmeu, Pr. Șerban Pișchis, paroh în Prilog Vii, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Radu Ioan Anton de la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, alături de alți preoți invitați din protopopiat și împrejurimi.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu și Florian Vois.
După momentul Chinonicului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit în fața credincioșilor prezenți un bogat cuvânt de învățătură unde a explicat pericopa evanghelică ce a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii și care face referire la vindecarea orbului.
„Evanghelia de astăzi ne relatează o minune pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a săvârșit-o cu un orb din naștere. Este un fragment scripturistic foarte întins însă plin de înțelesuri duhovnicești. Fiul lui Dumnezeu îl vindecă pe acest orb, adică îi redă vederea cea fizică; la rândul lui, acesta intră într-un dialog al profunzimii și al gândirii cu Hristos. Dacă ni se îmbolnăvește sufletul, ni se poate îmbolnăvi și trupul, iar Evanghelia de astăzi ne arată cu siguranță faptul că oriunde s-au deschis ochi sufleteşti, s-au tămăduit atât boli sufleteşti şi trupeşti. Toate suferințele din această lume sunt îngăduite în chip pedagogic de Dumnezeu pentru a noastră mustrare și îndreptare, și suntem datori să fim mulțumitori și recunoscători pentru toate câte ne-au fost trimise în viața noastră. Fără Dumnezeu nu putem face nimic!”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
La final, din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Preasfinția Sa a conferit părintelui paroh Gavril Mihalca Ordinul Omagial „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.
Diplome Omagiale ale Anului 2022 au fost conferite Consiliului Parohial – pentru implicarea în viața bisericii, primarului Vasile Dinu și Consiliul Local pentru sprijinul oferit în construcția capelei de cimitir și a altor lucrări administrative și gospodărești, precum și altor binefăcători.
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor și, în semn de mulțumire și recunoștință a dăruit ierarhului o icoană cu hramul bisericii – Nașterea Maicii Domnului – și un coș cu flori.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat Sala Culturală „Preot Vasile Ciorbă” care se află vis-a-vis de biserică. Această sală poartă numele părintelui care, timp de 35 de ani (1967-2002) a slujit cu mult devotament pe credincioșii acestei localități, mulți dintre ei considerându-l mai mult decât un păstor de suflete, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.