Share
Sfânta Liturghie arhierească la Schitul Văleni (GALERIE FOTO)

Sfânta Liturghie arhierească la Schitul Văleni (GALERIE FOTO)

Duminică, 13 iunie, a VII-a după Sfintele Paşti, închinată Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Schitul Văleni, înființat pentru pomenirea eroilor Revoluţiei din 1989, aparţinător de Protopopiatul Sighet.

Soborul slujitor a fost format din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Mihail Bud, stareţul Mănăstirii Budeşti, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Ieromonah Ilarion Suciu, egumentul schitului Văleni, Pr. Marcel Oprişan în Bârsana, Pr. Ioan Bologa din Văleni, Pr. Nicolae Babiuc din Călineşti, Pr. Gheorghe Moldovan din Budeşti, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului și Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a cântat două pricesne cunoscuta solistă Voichiţa Nemeş Andreica.

​Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin s-a referit la perioada celor 40 de zile pe care Mântuitorul le-a petrecut cu ucenicii Săi, le-a arătat și le-a dovedit adevărul despre Învierea Sa din morţi.
​„Această duminică are o semnificaţie cu totul aparte, pentru că Mântuitorul a petrecut 40 de zile după Înviere cu Sfinţii Apostoli, după cum ne învaţă Sfintele Evanghelii, şi li S-a arătat în mai multe rânduri şi le-a dovedit Învierea Lui, precum şi corporalitatea Lui, a acceptat să fie verificat de Toma, să pună degetul în semnul cuielor şi mâna în coasta Lui. A venit pe ţărmul Lacului Ghenizaret şi S-a arătat după Înviere, poate ultima dată, Sfinţilor Apostoli, care erau tot la pescuit, pe ţărmul mării, cum i-a găsit la început când i-a chemat la apostolat. Deci, în acest răstimp de 40 de zile, Mântuitorul le-a dovedit adevărul Învierii, că El este şi le-a arătat mărturia: că are semnele în palme şi în picioare, şi semnul suliţei în coastă. După cele 40 de zile S-a înălţat la cer. Nu înainte de a le făgădui că le va trimite Mângâietor şi i-a îndemnat să nu se îndepărteze de Ierusalim până nu vor primi făgăduinţa de Sus că vor primi de la Tatăl pe Duhul cel Sfânt Care le va da putere, îi va învăţa și lumina”.

​Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit pe larg despre Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului din Joia Sfintelor Pătimiri şi despre cei 318 Sfinţi Părinţi de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325).
​„Părinţii de la primul Sinod Ecumenic au dat curs şi au împlinit Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului din Joia Sfintelor Pătimiri. Au contribuit la aşezarea în rânduială a credinţei ca „toţi să creadă că Tu M-ai trimis şi că de la Tine am ieşit”, aşa cum S-a rugat Hristos. A aşezat credinţa în rânduială, în Dumnezeu în Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt de-o fiinţă. Că Fiul este de o fiinţă cu Tatăl, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu Adevărat, Născut, iar nu făcut (ca şi Adam), Izvorât din Tatăl. Cerul şi Pământul sunt opera lui Dumnezeu, iar omul este capodopera lui Dumnezeu, pentru că-i deodată şi Cer şi Pământ”.

Distincţii
​Pentru că trăieşte singur, în condiţii de sihăstrie, la 7-8 km de satele din jur, înconjurat de păduri şi poieni, fără apă şi fără curent electric, fără nici un fel de semnal pe telefon mobil, unde se ajunge pe un drum de piatră, Părintele Ieromonah Ilarion Suciu, bistriţean de origine şi aspru ca un argint viu, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a „mângâiat singurătatea” cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, întemeietorul Mănăstirii Rohia.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care nu a mai slujit aici de 15 ani, i-a promis părintelui egumen Ilarion ca de hram, Sfânta Liturghie va fi oficiată în fiecare de un ierarh şi a îndemnat locuitorii din satul Văleni şi satele înconjurătoare să ajute schitul şi pe părintele sihastru în ridicarea noii biserici din lemn, aflată în fază de acoperiş şi de definitivare a coifului, încă neînălţat, proiectată de arhitectul Dorel Cordoş, precum şi la alte activităţi, iar primarului din Călineşti să construiască un drum de acces modern, la fel cum şi primarul din Bârsana vine către schit cu un drum asfaltat.

Cunoscuta solistă de muzică populară Voichiţa Nemeş Andreica, dascăl în sat, a fost distinsă tot cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, ca răsplată pentru multele spectacole la care au participat împreună cu grupul de copii pe care îi instruieşte, un dascăl model pentru sat, aşa cum a fost Părintele Nicolae Gherman pentru Rohia.
​Binefăcătorii Vasile Utan, Vasile Urdă, meşter la biserica de lemn şi Ioan Sas au primit diplome de recunoştinţă, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu