Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 oră în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 oră în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 14 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 14 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 15 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 15 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 19 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - în urmă
Sfânta Liturghie la Mănăstirea Scărișoara Nouă (GALERIE FOTO)
Duminică, 20 decembrie (Duminica dinaintea Nașterii Domnului), Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Prooroc Sfântul Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Spiridon Belei, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Protos. Visarion Beuca, slujitor al acestei mănăstiri, Pr. Florian Mocan, Protopopul Careiului, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial în cadrul sectorului social-filantropic și misionar și Arhid. Gherasim Nap.
La final, Preasfinția Sa a sfințit noul chivot, care a fost conceput și lucrat într-un mod special pentru noua biserică a sfintei mănăstiri, având gravat chipul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.
Chivotul sau artoforiul, numit uneori și pixidă sau tabernacol, este o cutie de metal prețios, care are forma unei bisericuțe, de obicei o copie miniaturală a bisericii respective, și stă totdeauna pe Sfânta Masă, păstrându-se în ea Sfânta Împărtășanie pentru bolnavi. Chivotul ne aduce aminte de vasul sau năstrapa de aur cu mană, care se păstra în Chivotul sau Sicriul Legii din Templul Vechiului Testament (Evrei 9, 4). Multe dintre vechile chivote, păstrate în muzeele publice și în cele mănăstirești, constituie opere de artă, prin măiestria realizării lor și prin finețea chipurilor și a scenelor reprezentate pe fețele lor (Preot Prof. Univ. Dr. Ene Braniște, Liturgica generală, volumul II, Editura Basilica, București, 2015, pp. 290-291), informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.