Share
Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă Bârsana

Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă Bârsana

Duminică, 20 noiembrie, a 25-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Bârsana, Protopopiatul Sighet, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi și cu participarea unui număr impresionant de credincioși.

„Am revenit în Parohia Bârsana, parohie istorică de pe Valea Izei, unde este şi minunata şi unica mănăstire, unicul ansamblu mănăstiresc, Bârsana, cunoscută şi recunoscută în ţară şi în toată lumea. Parohia din Bârsana Centru are ceva peste 3.000 de suflete şi mai avem o parohie, Bârsana Valea Muntelui, cu 500 de suflete.

Biserica în care am slujit a fost construită în urmă cu peste 140 de ani şi este aşezată sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Este păstorită de patru ani, din 2018, când am slujit ultima dată, de părintele Marcel Oprişan, care a început un amplu proces de restaurare interioară şi exterioară şi, când lucrările vor fi terminate, va arăta ca o mireasă, pentru că aici se află dealul pe care este aşezată şi se poate vedea cât este ea de spaţioasă şi de impunătoare. Are o pictură care se păstrează foarte bine efectuată în aniii 1971-1973 de pictorul Răileanu, care a pictat mai multe biserici pe Valea Iezei: Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Botiza şi astăzi biserica este împodobită în chip minunat de mulţimea copiilor. Părintele Marcel are şi activităţi cu copiii şi cu tineretul. Este foarte implicat în activităţile cu tineretul.

Dascălii de la şcoală îi sunt foarte apropiaţi, iar copiii de aici parcă sunt cei mai minunaţi din câţi sunt în Maramureşul Voievodal, am remarcat asta totdeauna, şi sunt prezenţi, cu mic, cu mare, la orice sărbătoare mama, tata şi pruncuţii, chiar şi bunicii sunt prezenţi în viaţa bisericii, pentru că viaţa lor se desfăşoară în duhul şi respiraţia sărbătorilor. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne întâlnim, iată, chiar dacă la câteva zile distanţă ca să cinstim pe Sfinţii ocrotitori şi să ne amintim de istoria străveche a acestei Episcopii, care s-a încheiat la 1790, prin suprimarea Mănăstirii Bârsana, care a fost ultima vatră monahală şi ultima reşedinţă episcopală unde a rezidat Episcopul nobil Gavriil de Bârsana, la 1739.

Iată că Dumnezeu a făcut dreptate Bisericii Ortodoxe, poporului român şi toate au reînviat şi pământul şi-a aprins cărbunii din vatră şi credinţa arde foarte puternic în inimile maramureşenilor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

O primire deosebit de emoţionantă, cu multe flori şi urări de bun venit, cu pâine şi sare, i-au făcut copiii şi tinerii din Bârsana, împreună cu credincioşii parohiei, Preasfinţitului Părinte Iustin, care a fost întâmpinat, la intrarea în curtea bisericii, de părintele paroh Marcel Oprişan şi de primarul Teodor Ştefanca.

Un ales sobor de preoţi a slujit în biserica Parohiei Bârsana, alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Silviu Petre Pufulete, protopop în Regatul Unit al Marii Britanii, Arhim. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, Protos. Aghaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa, Borşa, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Schitului Strâmtura, Pr. Vasile Grigor, biserica ITPF Sighetu Marmaţiei, Pr. Ioan Capolna, Sârbi, Pr. Marius Bizău, Parohia Valea Muntelui Bârsana, Pr. Vasile Şimon, Parohia Valea Satului, Strâmtura, Pr. Gheorghe Sacalâş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, în grup cântând şi protopsalţii Pr. Adrian Stolnicu şi Pr. Cristian Alexandru, membri ai Grupului Bizantin „Tronos” al Patriarhiei Române.

Părintele Marcel Oprişan, care a ajutat încă din prima zi refugiaţii ucraineni, fiind alături de ei cel puţin două luni, zi de zi, împreună cu voluntarii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, urmate de alte luni de efort continuu, precum şi pentru activităţile deosebite desfăşurate cu tineretul pe parcursul multor ani, a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt”.

Tot cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” a fost distinsă şi directoarea Şcolii Gimnaziale „Mircea Vulcănescu” Bârsana, prof. Maria Bernicki, pentru buna colaborare cu Parohia Ortodoxă. Şcolii i-a fost conferită Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”.

Preotul paroh, în semn de preţuire, a dăruit PS Iustin Iustin o bederniţă cu Arhanghelul Gavriil, câteva obiecte simbol maramureşene şi un coş cu flori şi a adus mulţimirile care se cuvin oaspeţilor şi credincioşilor prezenţi, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu