Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 7 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 9 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 9 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 10 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 10 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 14 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
Sfânta și Marea Joi
Dumnezeieştii Părinţi, care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieştilor Apostoli şi Sfintelor Evanghelii, ne-au predat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică instituirea Sfintei Liturghii, Rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului.
În cadrul Sfintei Liturghii din Sfânta şi Marea Joi se va scoate Sfântul Agneţ care se păstrează în Sfântul Altar, în Sfântul Chivot de pe Sfânta Masă de-a lungul întregului an, pentru a fi dăruit celor nou botezaţi, celor bolnavi şi celor care se vor împărtăşi în condiții de urgenţă.
De asemenea, ca semn al legăturii dintre Botez, Mirungere, Euharistie şi taina Bisericii Sfinţite şi Sfinţitoare (mai ales Altarul şi Antimisul), se sfinţeşte Sfântul şi Marele Mir de Patriarhul unei Biserici autocefale, împreună cu membrii Sfântului Sinod. În Biserica Ortodoxă Română Sfântul şi Marele Mir a fost sfinţit ultima dată în Joia din Săptămâna Mare a anului 2019, când pentru a 22-a oară în cei 134 ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române a avut loc această slujbă. Sfântul şi Marele Mir este materia sfinţită care se foloseşte la Taina Mirungerii, la sfinţirea bisericilor, la sfinţirea altarelor, a antimiselor şi pentru reprimirea în ortodoxie a celor căzuţi de la dreapta credinţă.
Pentru mai multe detalii despre aceste patru momente surprinse în lecturile evanghelice și în cântările slujbelor, putem lectura sinaxarul Deniei din Sfânta și Marea Joi.
Mai multe puteți citi aici.