Fostul campion mondial Mihai Leu luptă pentru viața sa - 12 minute în urmă
Acțiune de dezinsecție în Baia Mare - 22 minute în urmă
Model polonez versus obstacole românești – de ce nu putem și noi? - 44 minute în urmă
Gospodărie cuprinsă de flăcări în Săcel - 58 minute în urmă
Sambo: Bronz pentru Alexandra Rus de la CSM Baia Mare la Campionatul European de Juniori - 2 ore în urmă
Ediția a IV-a a Festivalului Național de Umor „Cu umorul nu-i de glumit” de la Tăuții-Măgherăuș a fost un succes - 2 ore în urmă
Restricții de circulație la Sighet - 2 ore în urmă
Elevii din Maramureș s-au descurcat grozav și la Olimpiada Națională de Chimie - 3 ore în urmă
Hai cu noi la picnic! De 1 Mai, ne adunăm în parc - 3 ore în urmă
29 Aprilie: O zi în care memoria eroilor devine vie - 4 ore în urmă
Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor este sărbătorită în Calendarul Ortodox al zilei de 4 decembrie
Sfânta Varvara este sărăbătorită la această dată și este considerată ocrotitoarea minerilor, a artileriștilor, a celor care lucrează cu explozibili. În credinţa populară, se crede că Sfânta Varvara este şi protectoarea copiilor, pe care îi apără de boli, în special de pojar, dacă ziua sa este cinstită cum se cuvine. Varvara provenea dintr-o familie nobilă păgână. Tatăl său, Dioscor, era un om bogat și influent, dar foarte autoritar. El a încercat să o protejeze pe fiica sa de influențele exterioare și i-a construit o închisoare într-un turn. În timpul izolării sale, Varvara a intrat în contact cu creștinismul, fie prin lecturi, fie printr-un preot care a vizitat-o în secret. S-a convertit și a fost botezată. Tatăl său a aflat că ea și-a abandonat credința păgână și, furios, a încercat să o forțeze să renunțe la creștinism. Varvara a refuzat. Dioscor a denunțat-o autorităților romane, care au supus-o la torturi cumplite. În cele din urmă, tatăl său ar fi fost cel care i-a tăiat capul cu sabia. Conform legendei, după ce Dioscor a ucis-o, un fulger l-a lovit, pedepsindu-l pentru fapta sa.
În România, se obișnuiește ca în ajunul zilei de 4 decembrie să se pună crenguțe de pom fructifer în apă. Dacă înverzesc până la Crăciun, ele simbolizează norocul și belșugul pentru anul ce vine. În unele zone, minerii și militarii organizează ceremonii și slujbe speciale în onoarea ei. Sfânta Varvara rămâne un exemplu al credinței puternice și al sacrificiului, fiind venerată de creștinii din întreaga lume.
Lăcrimioara ZOTA