În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 1 oră în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 2 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 2 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 6 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 9 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 10 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 11 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 1 zi în urmă
Sfântul Proroc Daniel este pomenit în calendarul creştin ortodox al zilei de 17 decembrie
Sfântul Proroc Daniel s-a născut în seminția lui Iuda, cu aproximativ 460 de ani înainte de Hristos. După cucerirea Ierusalimului de către regele Nabucodonosor, Daniel și cei trei prieteni ai săi, Anania, Azaria și Misail, au fost luați robi și duși în Babilon. De-a lungul vieții sale, el a fost un simbol al dăruirii față de Dumnezeu și al curajului în fața provocărilor. El era cunoscut pentru darul de a tălmăci visele. În Vechiul Testament, cartea care îi poartă numele cuprinde tâlcuirea viselor ultimilor doi regi ai Babilonului, Nabucodonosor şi Baltazar, precum şi vedenia Sfântului Proroc Daniel despre timpul care va trece până la venirea lui Mesia, descoperirea despre vremurile din urmă ale omenirii, despre Antihrist şi învierea morţilor.
După cucerirea Babilonului de către regele Darius I al perşilor (anul 518 î.Hr.), Sfântul Proroc Daniel nu s-a întors în ţară cu fraţii săi iudei pentru că nu voia să-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca. Noul cuceritor, din cauza intrigilor, a fost nevoit să poruncească ca Sfântul Proroc Daniel să fie aruncat într-o groapă cu lei, însă Dumnezeu a avut grijă de robul său şi leii nu s-au apropiat de el. El a fost ales de Dumnezeu să susţină poporul evreu pe lângă stăpânitorii săi şi să facă cunoscut printre necredincioşi pe adevăratul Dumnezeu.
Numele Daniel provine din limba ebraică și înseamnă ”Dumnezeu este judecătorul meu”, reflectând profund relația sa cu Creatorul. În această zi, toți cei care poartă numele Daniel sau derivate ale acestuia – precum Daniela sau Dan – pot să sărbătorească și să primească urări de bine din partea celor dragi.
La mulți ani, Dan, Dana, Daniel, Daniela!
Lăcrimioara ZOTA