Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 3 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 3 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 4 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 4 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 18 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 19 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Sfinții zilei de 24 aprilie: Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș
Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif au fost cinstiți atât pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine, cât și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.
Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului între anii 1640 și 1643. S-a născut într-un sat din Transilvania, într-o familie de creştini. A ales calea credinței din copilările. Mai târziu a fost ales în scaunul de mitropolit al Ardealului. Ulterior, a fost hirotonit arhiereu la Târgoviște. De aici s-a întors fiind instalat în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români. Pentru că a refuzat acest lucru, mitropolitul a fost închis. După nouă luni de temniță, Sfântul a fost eliberat și s-a întors la Mănăstirea Putna, unde a și trecut la Domnul.
Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania dintr-o familie de sârbi stabilită în părțile Aradului, însă o bună perioadă a locuit în Țara Românească. La Târgoviște a fost călugărit sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei în anul 1656, păstorind 24 de ani într-o perioadă în care la conducere se aflau principii calvini. În 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat și trimis în temniță.
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe când acesta era exilat la Jolkiev, în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de atragere a românilor la Biserica Româno-Catolică, fapt pentru care a fost aruncat în închisoare. A murit în jurul anului 1711.
Rugăciune către Sfântul Iosif Mărturisitorul pentru mângâierea celor împovărați de necazuri
Iosife, Părintele nostru, care eşti înconjurat de marele şi sfântul sobor de ierarhi şi de preoţi şi de monahii drept credincioşi din Maramureş, care aţi apărat şi aţi păstrat lumina cea curată a credinţei adevărate şi acum staţi în faţa Prea Sfintei Treimi şi vă rugaţi pentru fiii binecredincioşi din episcopia voastră, cu smerenie ne închinăm şi vă rugăm ocrotiţi-ne cu rugăciunile voastre cele bineplăcute lui Dumnezeu, pe prunci îi apăraţi, pe tineri îi binecuvântaţi, pe bărbaţi îi întăriţi, pe femei le miluiţi, pe bătrâni şi pe bolnavi mângâiaţi, iar noi toţi pentru binefacerile voastre vom cânta lui Dumnezeu întotdeauna: Aliluia, Aliluia, Aliluia.
Lăcrimioara ZOTA