La Borșa va avea loc un simpozion dedicat marelui etnolog Nicoară Timiș - 1 oră în urmă
Cele 600 de morminte evreiești aflate în Târgu Lăpuș dovedesc trecerea şi viaţa lor pe aceste meleaguri - 2 ore în urmă
Victor Ponta și alegerile prezidențiale - 2 ore în urmă
Papa Francisc aduce o propunere îndrăzneață - 2 ore în urmă
Postfață sau despre mesajele maestrului Tiberiu Alexa - 5 ore în urmă
Istoria brandului de tricouri Gildan: de la origini în anii ‘90 până în zilele noastre - 5 ore în urmă
Auschwitz-Birkenau: 80 de ani de la eliberare - 9 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Săcălășeni, activitate socială și filantropică bogată în anul 2024 - 9 ore în urmă
Poliția olandeză pe urmele hoților de artă - 9 ore în urmă
La mulți ani, maestre Florin Piersic! - 10 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Baia Mare în această duminică
Duminică, 26 ianuarie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.
„În duminica a XXXII-a după Sfintele Rusalii, pericopa evanghelică ce s-a citit ne face amintire despre o importantă întâlnire, importantă și mântuitoare întâlnire și anume Mântuitorul intră în Ierihon, după ce vindecase, la marginea orașului, un orb, iar la intrare în Ierihon, înconjurat de mulțime, un funcționar de rang înalt, vameș, vameșul Zaheu, i se dă și numele, care auzise despre Iisus și despre lucrarea Lui minunată și faptele Lui binecuvântate, dorește să-L vadă pe Iisus.
Pe de o parte, un vameș era urât de popor și nu s-a putut amesteca cu poporul, pe de altă parte, era mic de statură, și atunci găsește o soluție, din starea lui de funcționar public, se smerește și se urcă, precum un copil, în copac ca să-L vadă pe Iisus. Iisus cunoștea ceea ce se va întâmpla, de aceea, fără ca cineva să i-L descopere pe Zaheu, i se adresează direct: Zaheu, astăzi în casa ta trebuie să locuiesc, să intru în casa ta, ca să aduc mântuire acestei case. Este vorba aici, în această pericopă evanghelică despre o neliniște mântuitoare, o neliniște care caută, o neliniște care vine de la Dumnezeu, este stârnită de Duhul lui Dumnezeu. Există neliniște tulburătoare, care este de la cel rău, care ne tulbură, ne destabilizează.
Această neliniște mântuitoare o au creștinii, o aveau părinții, o au monahii, creștinii, în principal, care simt nevoia să vină să se întâlnească cu Hristos în sfânta biserică. Vedem că în lume neliniștea este, de fapt, tulburare, pentru că tot ce ne înconjoară ne rupe de dragostea noastră principală, de iubirea de Dumnezeu. De aceea, în neliniștea lor și în foamea și în setea după Dumnezeu, ca și Zaheu vameșul, care și-a mântuit și sufletul și casa, așa fac și credincioșii, așa fac cei ce-L iubesc pe Dumnezeu și-L caută mereu, pentru că sufletul omenesc se dorește după Dumnezeu.
Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că fiii și fiicele Bisericii noastre au această neliniște de a-L căuta pe Hristos și văd în Biserică și simt în biserică că sunt în Împărăția lui Dumnezeu, Liturghia este anticiparea Împărăției lui Dumnezeu, iar Trupul și Sângele Domnului este o hrană pentru suflet și trup, pentru inimă, pentru vindecare de boli și patimi și pentru mântuire și unire cu Hristos Dumnezeul nostru, Care, precum l-a mântuit pe Zaheu, așa Îl rugăm să ne mântuiască și să ne primească și rugăciunile și prezența noastră fizică și duhovnicească în sfintele și dumnezeieștile biserici, care sunt case ale lui Dumnezeu, ca și casa lui Zaheu în care a intrat Hristos, unde Hristos în permanență mântuiește pe cei ce îi întâlnește. Amin”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Protos. Serafim Bilț, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, directorul Seminarului Liceal Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Petru Vasile Bud, Diac. Alexandru Cupşinar, Diac. Ionuţ Hotico, Diac. Vasile Chindriș.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
Cuvântul de învățătură
Un bogat și folositor cuvânt de învățătură despre pericopa biblică cu vameșul Zaheu a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, din care extragem învățătura de mai jos:
„Acum, ce învățăm noi din această întâlnire minunată? Că putem privi cu aceiași ochi lucrurile din lume, lumea și oamenii, fără să înțelegem nimic. Fără să ne miște, fără să ne sensibilizeze, fără să înțelegem miracolul vieții. Să înțelegem că cel din fața noastră e chipul lui Dumnezeu și în el se sălășluiește Dumnezeu. Și dacă nu înțelegem asta, înseamnă că suntem ca Zaheu înainte de convertire.
Privim lucrurile material. O persoană, două, trei, zeci, o sută, o mie, un miliard, opt miliarde de persoane câți suntem pe Terra. Și ce-i cu asta? S-au născut, trăiesc, vor muri și gata. Nu. Însă, dacă privim cum a privit Zaheu pe Hristos, în neliniștea lui, după aceea, când L-a cunoscut, s-a convertit. Atunci vedem altceva. Vedem omul ca o ființă divină, umană. Noi suntem materie și spirit, suflet și Duh.
Că la sufletul nostru e adăugat Duhul. Aura. Duhul este Aura. Vedeți în icoanele ortodoxe, Sfinții au Aureolă. Înseamnă că Harul a lucrat, începând de la Hristos, începutul sfințeniei. Cel sigur sfânt. Dar de la Hristos. Și noi, prin botez, primim Harul. Și în viața noastră ne luminăm, ne sfințim. Sfințim zilele. Locul unde trăim, familia pe care o avem o sfințim prin viața noastră creștină, de rugăciune, de mărturisire a credinței.
Apoi, vedem omul. Vedem lumea minunată pe care a creat-o Dumnezeu și încercăm să o protejăm, nu să o distrugem. Și e păcat să distrugem lumea. Vedem ființele necuvântătoare care au fost create de Dumnezeu ca să ne facă nouă bucurie”, a spus PS Iustin, potrivit lui Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol